Jóváhagyta a parlament a titulusok visszavonásáról szóló törvényjavaslatot

2020. november 5. - 12:17 | Belföld

A parlament csütörtökön elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, melynek értelmében lehetővé válik a titulusok visszavonása.

Jóváhagyta a parlament a titulusok visszavonásáról szóló törvényjavaslatot
Fotó:Illusztráció

A koalíció képviselői a felsőoktatási intézményekről szóló törvény olyan módosítását terjesztették elő, amely lehetővé teszi a titulusok visszavonását, ezt pedig a parlament csütörtökön megszavazta.

A jogszabály meghatározza, hogy milyen feltételek mellett vonható vissza a titulus, és hogy ki hivatott erről dönteni.

A módosítás értelmében egy egyetemi rektor érvénytelenné nyilváníthat egy államvizsgát, ha a szakdolgozatot vagy annak egy részét „bizonyíthatóan nem az abszolvens írta”, vagy jogellenesen használta fel más személy szellemi tulajdonát.

A javaslat szerint a módosítás 2021-től lép érvénybe, tehát csak azokra a szakdolgozatokra és diplomamunkákra vonatkozik majd, amelyeket a következő év januárja után adnak le.

„A politikusok diplomamunkái körüli botrányok felfedték a felsőoktatás egyik alapvető problémáját. A diákoknak műveltséget és tudást kell szerezniük, nem csak tudományos fokozatot, amely a névjegykártyán ugyan jól mutat, de nem garantálja a képzettséget. A színvonal emelkedése érdekében azonban sokkal több változtatásra van szükség, nem csak erre” – közölte ezzel kapcsolatban korábban Richard Vašečka (OĽANO), az iskolaügyi parlamenti bizottság elnöke. A törvénymódosítás szerinte csak az első lépés a színvonalasabb és igazságosabb felsőoktatás biztosításához.


(TASR/para)