Jóval később halhatott ki a szibériai egyszarvú, mint azt eddig gondolták

Az eddig véltnél több százezer évvel később halhatott ki a szibériai egyszarvú, amely a legújabb kutatások szerint még 29 ezer évvel ezelőtt is együtt élhetett a prehisztorikus emberrel a Földön.

Jóval később halhatott ki a szibériai egyszarvú, mint azt eddig gondolták
Forrás: Wikipedia

Az Elasmotherium sibiricum fajról, amely valójában egy hosszú tülkű orrszarvú volt, eddig úgy vélték, hogy 350 ezer évvel ezelőtt pusztult ki - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatók most egy Kazahsztánban nemrég feltárt, viszonylag jó állapotban fennmaradt koponya elemzéséről számoltak be a Journal of Applied Science című amerikai folyóiratban. A leleten nem találták sérülések nyomait.

"Az a legvalószínűbb, hogy ez egy hatalmas hím volt" - mondta Andrej Spanszkij, az orosz Tomszki Állami Egyetem paleontológusa, hozzátéve, hogy ez lehet az eddig feltárt legnagyobb méretű Elasmotherium sibiricum lelet.

A kutatók radiokarbonos kormeghatározás révén állapították meg a teremtmény korát, amiből arra következtettek, hogy ezek a nagytestű állatok egykor menedéket keresve érkezhettek meg a nyugat-szibériai területek déli részére.

A valószínűleg vegetáriánus életmódot folytató szibériai egyszarvúakat két méter magas, csaknem öt méter hosszú és akár a négy tonnát is elérő állatként festi le a szakirodalom. Természetes élőhelyük a Don folyótól a mai Kazahsztán területének keleti részéig terjedt.

Spanszkij szerint a mostani eredmények arra sarkallnak, hogy olyan más emlősök maradványait is alávessék radiokarbonos kormeghatározásnak, amelyekről jelenleg úgy vélik, hogy 50-100 ezer évvel ezelőtt pusztultak ki.

(MTI)