Jóval magasabb adóbónuszra számíthatnak a szülők januárban, de van itt egy csavar

2023. január 27. - 12:57 | Belföld

A 2023-as év több pozitív változást is hozott a szlovák állampolgároknak bizonyos járulékok és juttatások tekintetében.

Jóval magasabb adóbónuszra számíthatnak a szülők januárban, de van itt egy csavar
Fotó: TASR - illusztráció

Ami az adóbónuszt illeti, 140 euró jár a 18 év alatti gyerekek, 50 euró pedig a 18 év felettiek után, ez pedig érezhető különbség a tavalyihoz képest az eddigi 70, illetve 40 euró után.

Jelenleg a családi pótlékkal együtt – amely 30-ról 60 euróra emelkedett – így a szülő 200 eurót kaphat a 18 év alatti gyerekek után, ez azonban nem milyen helyzetben ilyen egyszerű – hívta fel a figyelmet a Startitup portál.

A korábbi munkaügyi miniszter, Jozef Mihál emlékeztett, hogy az adóbónuszt sok esetben csak 2024-ben fizetik ki teljes egészében, az ugyanis a bruttó fizetéstől függ.

A bónusz jelenleg ugyanis csak a részleges adóalap legfeljebb egy bizonyos százalékát érheti el, a százalék pedig az adott szülő gyermekeinek számától függ: a részleges adóalap legfeljebb 20 százaléka egy gyerek, 27 százaléka két gyerek, 34 százaléka három gyerek, 41 százaléka négy gyerek, 48 százaléka öt gyerek, illetve 55 százaléka hat vagy annál több gyerek esetén.

A korábbi kormányfőhelyettes felhívta a figyelmet, hogy a részleges adóalapját mindenki könnyen kiszámíthatja a bruttó fizetéséből – ebből az összegből le kell vonni a járulékokat. Ha például a bruttó fizetés 1000 euró, a járulékok pedig ebből 134 eurót tesznek ki, akkor a két összeg különbsége, tehát 866 euró a részleges adóalap.

Ha tehát egy szülőnek két gyermeke van, februárban nem 140 eurót kap adóbónusz gyanánt gyerekenként, hanem a részleges adóalap 27 százalékát (a fenti példa esetében a 866 euró 27 százalékát, tehát 233,82 eurót).

Természetesen a maximális adóbónusz gyermekenként 140 euró, így ha ennél többre jön ki az összeg a fenti számítás alapján, továbbra is csak az ígért maximummal számolhat.

Ha nem kapja meg az összeget, amit a jóváhagyott adóbónusz alapján ígértek, akkor is van némi vigasz. Ha a gyermek mindkét szülője dolgozik, a 2023-as évre vonatkozó adóbevallást követően, 2024 májusában az állam kifizeti a hiányzó bónuszösszeget.


(startitup.sk)