„A jövő évben nem lesz elég egy logó mögé bújnod!” – Hakszer már most hadat üzent Hájosnak!

2021. december 1. - 19:29 | Régió

A képviselő-testület kedden tárgyalt egy javaslatot, mellyel a város feltételekhez kötve beleegyezik azon fák kivágásába, melyek a leendő új sportcsarnok területén, de városi telken állnak. Hakszer Roland független képviselő és Hájos Zoltán polgármester ennek kapcsán szállt bele egymásba.

„A jövő évben nem lesz elég egy logó mögé bújnod!” – Hakszer már most hadat üzent Hájosnak!
Hakszer Roland (jobbról) - Fotó: Cséfalvay Á. András

A sportcsarnok teljes területének nagy része egyébként már a város által a létesítmény megépítésének levezénylésére, valamint majdani működtetésére létrehozott Aréna DSZ Rt. törzstőkéjének részét képezik, a határozat szerint akad viszont 17 további fa, amelyet szintén ki kellene vágni az építkezés miatt. Hájos Zoltán ennek kapcsán közölte, hogy a határozatban pontosan meghatározott fák eszmei értéke 13 ezer euró, és mivel polgármesterként csupán 2500 euróig terjedően hozhat anyagi vonzatú döntéseket, ezért az ügyben a testületnek kell határoznia.

A fák közül hat kőris, négy vadgesztenye, kettő juhar, egy hársfa, egy mirigyes bálványfa, egy szívlevelű szivarfa, egy erdeifenyő és egy szerb lucfenyő.

Az x-szel jelölt fák kivágásához járultak hozzá most. A további képek közt szerepel, hogy mely területen áll majd a sportcsarnok.

  • Idén januárban határozott a testület egy új sport- és rendezvénycsarnok megépítéséről a városi szabadidőparkban meglévő jelenlegi kicsi sportcsarnok tőszomszédságában. Az új sportcsarnok a méretei alapján (84 x 66 méter) mintegy fél hektáron (5572 négyzetméteren) terülne el, befogadóképessége pedig a tervek szerint 3351 fő lenne, ezáltal olyan nemzetközi normáknak is megfelel, amelyek miatt eleve oda, a kicsi mellé tervezték.
  • Tulajdonképpen az a városi szabadidőpark egyetlen olyan része, ahol fák is vannak, és ezek eltávolítása többek nemtetszését váltotta ki. A HelloSzerdahely polgári társulás online petíciót is indított a sportcsarnok tervezett elhelyezése ellen. A társulás nevében Stredl Tamás azzal érvel, hogy a parkban jelenleg meglévő 260 fa közül 150 az új sportcsarnok, illetve a felújítandó szabadidőpark áldozatául esik. Ötletekkel is szolgáltak, melyekről bővebben ITT írtunk.
  • Tavasszal bejött a történetbe egy másik szál, mely szerint a város megvásárolhatta volna a régi amfiteátrum területét. Hájos Zoltán polgármester március közepén a Facebookon indított egyfajta közvélemény-kutatást arról, milyen nehéz döntés előtt állnak az önkormányzati képviselők, hiszen arról kell dönteniük, módosítsák-e a két hónappal ezelőtt jóváhagyott tervezetet, és helyezzék át az objektumot az említett telekre. Azt azonban ott nem osztotta meg, hogy milyen áron. A telek ára négyzetméterenként 100 euró, összesen pedig mintegy 770 ezer euró lett volna. A javaslatot végül nem szavazták meg a képviselők.

Egyelőre nem tudni, mikor vághatnak bele az építkezésbe, a mostani képviselő-testületi ülésen csupán egy viszonylag apró döntés született, amely ebbe az irányba visz tovább. A határozatban szerepel viszont az, hogy az nem helyettesíti a fakivágások kapcsán illetékes állami szerv, tehát a járási hivatal vonatkozó döntését, a városi hivatal viszont csak abban az esetben egyezik bele a fakivágásokba, ha az illetékes szerv ezzel kapcsolatos határozata jogerős lesz.

„Formai eljárás ahhoz, hogy közigazgatási eljárásban lehessen dönteni a fák kivágásáról” – mondta Hájos Zoltán, mire Hakszer Roland független képviselő hiteltelennek nevezte a hozzáállását. Beszélt arról, hogy a napirendi ponthoz csatolt dokumentumok egyike szerint Hájos már válaszolt a kérvényező Aréna DSZ-nek, és beleegyezését adta a fakivágásba a fenti feltételek alapján.

„Most a te baklövésedet akarod megszavaztatni a testülettel?” – kérdezte, majd lényegében élesítette jövő évi polgármester-jelölti kampányát:

„Jövőre lesz rá gondom, hogy megmutassam a dunaszerdahelyieknek az igazi arcodat, és a képviselőkét is, akik össze-vissza szavaznak. Akik az egyszerű dolgokban vitatkoznak a pontosvesszőn és a kötőszón, a húsbavágó dolgokat pedig szó nélkül megszavazzák.”

Hájos, visszatérve a levelére, szövegértelmezési gondokkal gyanúsította meg Hakszert. „Talán értelmezni kellene azt a levelet, amit kiküldtem, nem elég elolvasni, lehet hogy valaki erre nem képes, nem egyszer bebizonyította ezt képviselő úr… Lehet az okoz problémát a képviselő úrnak, hogy szlovákul van” – jegyezte meg a polgármester.

„Mindenki úgy értelmezi, ahogy, de nem lesz elég egy logó mögé bújnod a jövő évben” – kontrázott a képviselő.

Hakszer egyébként a 2018-as helyhatósági választáson jócskán lemaradva harmadikként végzett Hájos Zoltán és Horváth Zoltán küzdelmében. Hájos mintegy 3100, Horváth 2850, Hakszer pedig kevesebb mint ezer szavazatot szerzett.

A 2022-es választásokon, melyre várhatóan jövő év novemberében kerül majd sor, két kihívója már vélhetően akad a jelenlegi polgármesternek, aki harmadik ciklusát tölti a város élén. Hakszer másodszor készülhet megmérettetni magát, míg bejelentette indulását polgármesterként az a Stredl Tamás is, aki civil aktivistaként többek között éppen az új sportcsarnok elhelyezése ellen emelte fel a szavát.

(SzT)