Jövő évtől SMS-eket kaphatunk a belügyminisztériumtól

2023. október 12. - 15:58 | Belföld

A belügyminisztérium jövő évtől tervezi a Reverse 112 SMS-küldő riasztási rendszer beindítását. „A rendszer lehetővé teszi a figyelmeztető és tájékoztató SMS-ek azonnali továbbítását azoknak, aki a veszélyeztetett térségben tartózkodnak” – közölte a TASR-rel a tárca sajtóosztálya.

Jövő évtől SMS-eket kaphatunk a belügyminisztériumtól
Fotó: Pexels - illusztráció

Emellett működnének azt eddigi hagyományos riasztási eszközök, például a szirénaszó, továbbá a lakosság helyi hangosbemondón, illetve a televízión és a rádión keresztül való tájékoztatása.

A CellBroadcasting technológián alapuló rendszer elindításáról az Elektronikus Hírközlési és Postai Szabályozási Hivatallal és a mobilszolgáltatókkal egyeztet a belügyminisztérium. „A törvényalkotási folyamatról, a technikai megoldásokról és a működtetésről is egyeztetünk még a 2023-as évben” – tette hozzá a tárca.

A rendszer elindítását eredetileg 2022-re tervezték, az EU kohéziós politikájának Szlovákia Operatív Programja finanszírozásában.

A belügyminisztérium szerint a rendszer végleges beindításáig átmeneti megoldást biztosíthat az Elektronikus Hírközlési és Postai Szabályozási Hivatal által kiadott rendelet a mobilszolgáltatók költségeinek térítéséről a fenyegetett régiókban tartózkodóknak küldött SMS-üzenetekért.

Szlovákia a külföldön tartózkodó állampolgárai figyelmeztetésére már használja ezt a riasztási módszert, ha súlyos helyzet alakul ki az adott országban. „A Covid-járvány alatt is működött ez a rendszer, de főleg tájékoztató jelleggel, és a mobilszolgáltatók összes ügyfele megkapta az ilyen SMS-eket” – idézte fel a tárca.

(TASR)