Jövő hét csütörtökön újabb vakcina kaphat zöldet az EU-s szakiktól

2021. március 2. - 20:42 | Tech

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus-elleni egykomponensű védőoltását - közölte Twitteren az amszterdami székhelyű uniós szervezet.

Jövő hét csütörtökön újabb vakcina kaphat zöldet az EU-s szakiktól

A vállalat február közepén adta be a vakcina forgalomba hozatalára vonatkozó hivatalos kérelmét az EU gyógyszerfelügyeleti testületéhez. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakértői bizottsága vasárnap hagyta jóvá a vakcina alkalmazását. Az amerikai szakemberek szerint az oltóanyag lefagyasztás nélkül is szállítható és tárolható, illetve 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a vírus okozta betegség súlyos szövődményeinek kialakulását.

Az Európai Bizottság az EMA ajánlásának birtokában adhatja meg a feltételes forgalomba hozatali engedélyt a vakcina európai alkalmazására. Az EMA ezidáig a német BioNTech és az amerikai Pfizer, a szintén amerikai Moderna, valamint az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca vállalat által kifejlesztett vakcinákat ajánlotta feltételes forgalomba hozatalra.

Az orosz Szputnyik V oltóanyagot azért nem engedélyezze az Európai Gyógyszerügynökség, mert a gyártó nem kezdeményezte a hivatalos kapcsolatfelvételt az uniós szakhatósággal. Ennek az okát máig csak találgatják, de ismerve Moszkva geopolitikai nézeteit, biztosan nincs ellenére, hogy például Szlovákiában kormányválságot okoz az oroszok kívülről nézve érthetetlen hozzáállása.

(MTI/para)