A jövő hét elejéig biztosan nem lesz változás a szlovák határátkelőkön

2020. november 4. - 12:01 | Belföld

Egyelőre nem kell számítani arra, hogy a szlovák-magyar és a szlovák-osztrák határátkelőkön visszaállítsák a határellenőrzést.

A jövő hét elejéig biztosan nem lesz változás a szlovák határátkelőkön
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezt Roman Mikulec belügyminiszter jelentette be a szerdai kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján.

A belügyminiszter elmondta: amíg az országos tesztelés, illetve a kijárási korlátozások (amelyek alól a negatív teszttel rendelkezők mentesülnek) tartanak, a határátlépéssel kapcsolatban semmi nem változik. Ez azt jelenti, hogy a negatív gyorsteszttel rendelkező szlovák állampolgárok szabadon átléphetik a határt, és többé-kevésbé korlátozás nélkül térhetnek vissza a környező országokból.

Míg az ukrán határon koronavírus-gyorstesztet végeznek el a Szlovákiába érkezőkön, és Csehországba turisztikai céllal nem lehet utazni, addig a szlovák-osztrák határon szabad az átjárás. Továbbá a szlovák állampolgárok munkavégzés vagy üzleti tevékenység céljából korlátozás nélkül utazhatnak Magyarországra, illetve civilként is szabadon átléphetik a határt, ha a szlovák-magyar átkelő 30 kilométeres körzetében maradnak, és 24 órán belül visszatérnek Szlovákiába.

A belügyminiszter egyelőre nem tudta konkretizálni, milyen intézkedések várhatók a határátkelőkön, miután lebonyolódott a COVID-tesztelés második köre is, amely 45 szlovákiai járást érint.

Roman Mikulec elmondta: minden nap tárgyalnak és vitáznak a lehetőségekről, és a jövőbeli intézkedésekkel kapcsolatban a külügyminisztérium a környező országok kormányaival is párbeszédet folytat.

A belügyminisztérium weboldalán naprakész információk olvashatók a határátlépéssel kapcsolatban.

(parameter)