Jövő hét végén jöhet az újabb országos tesztelés, de már csak bizonyos településeket érint majd

2020. november 9. - 20:11 | Belföld

Igor Matovič kormányfő a Központi Válságstáb hétfői ülését követően tartott sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy a válságstáb javasolta az újabb országos tesztelés elvégzését bizonyos községekben és városokban.

Jövő hét végén jöhet az újabb országos tesztelés, de már csak bizonyos településeket érint majd
Fotó: TASR

Hogy az eddigi teszteléseket biztosító egészségügyi dolgozók, rendőrök, katonák és önkéntesek pihenhessenek, ezen a hétvégén biztosan nem rendeznek országos tesztelést egyik régióban sem.

A válságstáb viszont jövő hét végére javasolta az újabb nagyszabású tesztelés elvégzését, ezúttal viszont nem járásokra, hanem célirányosan azokra a városokra, falvakra összpontosítanának, ahol az elmúlt hétvégén 1 százaléknál magasabb volt a pozitív tesztek aránya. Matovič szerint az aktuális adatok alapján körülbelül 500 faluról és 5 kisebb városról van szó.

A Központi Válságstáb továbbá azt javasolja, hogy 90 nappal hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet.

A válságstáb jóváhagyta, hogy az anyagi szükséghelyzetben lévő családok esetében, ahol nem rendelkeznek számítógépes hozzáféréssel, a gyerekek visszatérhessenek az iskolába. A kormányfő nem pontosította, hogy ez hogyan is működne a gyakorlatban.

Várhatóan változások lesznek a határokon is. Roman Mikulec belügyminiszter elmondta, hogy Magyarországot, Ausztriát és Lengyelországot vörös listára helyezik, ezért PCR- vagy antigén tesztre lesz szükség ahhoz, hogy ezekből az országokból érkezve az emberek beléphessenek Szlovákia területére. Aki nem rendelkezik egyikkel sem, annak megcsinálják az antigén tesztet a határon, de az embereknek fizetniük kell érte.

A tesztet csak bizonyos határátkelőkön lehet majd megcsináltatni, egyelőre tárgyalnak arról, hogy melyek lesznek ezek. Mikulec szerint próbaként az ukrán határon már folyik a tesztelés – elmondása szerint hétfőn 67 tesztet végeztek el, ezek közül pedig egy lett pozitív.

Matovič szerint az ingázóknak elég lesz majd kéthetente egyszer leteszteltetniük magukat valamely zöld járásban lévő mobil mintavételi ponton.


-para-