Jövő héten dönt a bíróság Kočner bírói, Jankovská és Cviková szabadlábra helyezéséről

2020. július 27. - 20:03 | Belföld

Augusztus 5-én dönt a Speciális Büntetőbíróság besztercebányai szenátusa a Monika Jankovská és Denisa Cviková által benyújtott szabadlábra helyezési kérelemről. A két bírónőt a Vihar (Búrka) rendőrségi akció során vették őrizetbe – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

Jövő héten dönt a bíróság Kočner bírói, Jankovská és Cviková szabadlábra helyezéséről
Fotó: TASR/Ján Krošlák

Monika Jankovskát, az igazságügyi minisztérium korábbi, smeres államtitkárát korrupcióval gyanúsítják a televíziós váltók meghamisítása ügyében, amikor arra utasította Zuzana Maruniakovát, a Pozsonyi Járásbíróság bíróját, hogy Marian Kočner javára döntsön. Kočnert később ebben az ügyben Pavol Ruskóval, a Markíza televízió korábbi igazgatójával együtt nem jogerősen 19 év szabadságvesztésre ítélték.

Denisa Cviková bírónőt kenőpénz elfogadásával gyanúsítják az ügyben. Az egykori államtitkár utasítására segített Zuzana Maruniakovának az ítélet megfogalmazásában, bár semmi köze nem volt az ügyhöz. Jelen volt az ítélethirdetésnél is, pedig egy másik pozsonyi bíróságon dolgozott. A noviny.sk portál írt arról, hogy a két gyanúsított a szabadlábra helyezését kérte. Március óta vannak őrizetben.

A Vihar rendőrségi akció során 18 embert gyanúsítottak meg korrupcióval, köztük 13 bírót. Egyikük, Vladimír Sklenka, a Pozsony I. Járásbíróság volt alelnöke együttműködik a rendőrséggel, több bíró ellen tett tanúvallomást.


(TASR)