Jövő héten kezdődik a parlamenti rendkívüli ülése, a Covid-pass is téma lesz

2021. július 16. - 20:10 | Belföld

Pénteken, július 23-án, 10 órakor veszi kezdetét a parlament rendkívüli, nyári ülése.

Jövő héten kezdődik a parlamenti rendkívüli ülése, a Covid-pass is téma lesz
Fotó: TASR - illusztráció

A 35. ülést, melynek programja több mint tíz pontból áll, Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke hívta össze. A képviselők foglalkozni fognak többek között a COVID igazolványok (ún. GreenPass) alkalmazásáról szóló kormányjavaslattal, illetve az ezzel kapcsolatos, gyorsított törvényalkotási eljárásra vonatkozó javaslattal. Az ülés programjában szerepel az állami bérlakások támogatásáról szóló törvénytervezet is.

A közegészség védelméről szóló törvény módosítását a kormány indítványozta. A módosítás értelmében a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ) a járványellenes óvintézkedések kidolgozása során figyelembe kellene vennie a digitális COVID-igazolvány, az ún. GreenPass meglétét. Ez utóbbi igazolja, hogy a birtokosa felvette a COVID-19 elleni védőoltást, hogy negatív teszteredményt produkált, vagy hogy már átesett a betegségen.

Gyorsított eljárás keretében kellene megvitatni a mezőgazdasági támogatásokat érintő módosítási javaslatot is.

Az állami bérlakások támogatásáról szóló törvényjavaslatot Miloš Svrček (Sme rodina) képviselő dolgozta ki. Ha zöld utat kap, megkezdődhet a bérlakások építése. A módosítás deklarált célja a megfizethető lakhatás biztosítása minél szélesebb rétegek számára.

Az ülés programjában szerepel a közbeszerzésről szóló törvény módosítása is. Ennek értelmében 5000 euróról 10 000 euróra emelkedne a kis költségvetésű megrendelésekre vonatkozó pénzügyi korlát. A 35. ülésen esedékes a sporttal foglalkozó, a világjárvány következményeire reagáló törvénytervezet elfogadása is.


(TASR)