Jövő héten szavaznak a fizetős öntözővízről

2016. október 21. - 14:02 | Belföld

A parlamentben péntek délelőtt került sor a Solymos László körnezetvédelmi miniszter által előterjesztett törvénymódosító javaslat vitájára.

Jövő héten szavaznak a fizetős öntözővízről
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Ez az a törvénymódosítás, melynek értelmében illetékkel sújtanák az öntözővíz használatát - amiről két éve még azt mondták, "Fico bosszúja a magyarokon".

A környezetvédelmi miniszter továbbra is azzal indokolta az intézkedés szükségességét, hogy ha a törvénymódosításra nem kerül sor, az Európai Unió leállíthatja az EU-s alapokból környezetvédelmi célra fordítható támogatások folyósítását. Elmondása szerint az EU-s irányadások megkövetelik, hogy bevezessék a mezőgazdaságban használt öntözővízre kivetett illetéket.

Az eredeti tervek arról szóltak, hogy azon gazdáknak kell fizetni az öntözővízért, akik fogyasztása túllépi az évi 15 ezer köbmétert. A módosítás előterjesztője, a környezetvédelmi miniszter második olvasatban enyhített ezen a határértéken:

csak az 50 ezer köbméter/év fogyasztást produkáló gazdák fizetnek majd "szimbolikus" 0,001 eurót köbméterenként.

A törvénymódosítást érintő vitában Simon Zsolt független parlamenti képviselő, egykori mezőgazdasági miniszter is felszólalt, aki korábban a javaslat legnagyobb bírálója volt. Simon ezúttal megköszönte a miniszternek, hogy mérlegelték a helyzetet, és nem az eredetileg jelzett 15 ezer köbméter/éves fogyasztásért kell majd fizetni. Ugyanakkor kitart amellett, hogy Brüsszel nem szó szerint az öntözővíz illetékkel sújtását követeli. "A szimbolikus 0,001 eurós illeték kivetése ráadásul nem fedezi azt a költséget, amibe az illeték behajtása kerül" - tette hozzá Simon.

A törvénymódosításról véglegesen a jövő héten dönt a parlament.

(parameter)