A jövő hétig kiderül, az MKP mit szól a Híd ajánlatához

A Híd eddig két tömörüléssel tárgyalt a jövőre esedékes parlamenti választásokkal kapcsolatban. 

A jövő hétig kiderül, az MKP mit szól a Híd ajánlatához
Fotó: tasr

Eddig a Szlovákiai Roma Kezdeményezés (RIS), valamint az MKDSZ képviselőivel ültek tárgyalóasztalhoz a legkisebb kormánypárt tisztségviselői. A Híd július 9-én egyeztet a Simon Zsolt által vezetett Magyar Fórummal. Hogy az MKP-val kapcsolatban mi az ütemterv, az a párt most hétvégén esedékes eseményén, az országos tanács ülésén dőlhet el. 

Arra számítunk, hogy a jövő héten már tudni fogjuk, az MKP akar-e egyáltalán tárgyalni  - nyilatkozta Bugár Béla, aki szerint bővül az együttműködésben résztvevő pártok köre. 

Mint ismeretes, szombaton lesz egy hete, hogy a Híd felajánlotta, helyeket kínálna fel a választási listáján azon pártok jelöltjeinek, melyekkel meg tud egyezni az együttműködésről. Nemcsak a kisebbségeket képviselő pártokkal kíván erről egyeztetni, hanem bármelyik parlamenten kívüli csoportosulással, amely osztja a Híd által képviselt értékeket, és támogatja a régiókat. 

A Focus ügynökség legfrisebb közvélemény-kutatása alapján egyik olyan párt sem jutna be a szlovák törvényhozásba, amelyik a hazai magyarok szavazataira hajt. A legnagyobb támogatottságot a Híd tudja magáénak - 4, 5 százalékkal, az MKP-t 3,3 százaléknyian igenlik, a Magyar Fórum tábora hozzávetőleg 0,1 százalékos, pont akkora, amekkora az MKDSZ-é. 

TASR