A jövő héttől fokozatosan feloldódhatnak a járványügyi korlátozások!

2020. április 14. - 13:30 | Belföld

Április 20-án a Központi Válságstáb közzéteszi azt a pontos tervet, ami alapján fokozatosan feloldódhatnak Szlovákiában a járványügyi korlátozások.

A jövő héttől fokozatosan feloldódhatnak a járványügyi korlátozások!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mindezt Igor Matovič miniszterelnök jelentette be, miután az orvosokból és tudósokból álló szakmai konzílium kedden délelőtt megvitatta a szigorú korlátozások feloldásának lehetséges forgatókönyveit.

A miniszterelnök elmondása szerint jövő hétfőn teszik közzé azt a pontos tervet és menetrendet, ami szerint fokozatosan kinyithatnak bizonyos kereskedők és szolgáltatók. A terv alkalmazása során figyelembe fogják venni a fertőzöttek számának alakulását is.

Mindez azt jelenti, hogy ha a koronavírus-fertőzöttek száma hirtelen megemelkedne, akkor újra szigorítanának a korlátozásokon. Ha viszont a betegek száma csökkenni fog, akkor annál gyorsabban fogják feloldani a korlátozó intézkedéseket.

A kormányfő cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a jelenlegi szigor kivérezteti a szlovák gazdaságot. Elmondása szerint jelenleg a szlovák termelés 30 százalékát veszítjük el, a gazdaság 70 százalékon pörög. Matovič azt mondta, ha hirtelen mindent kinyitnának, az kb. 2 százalékot segíten az összterméken, mivel a szlovák gazdaság nem ettől függ.

"A gazdaságunk attól függ, hogy a németek akarnak-e majd Volkswagent venni a pozsonyi gyárunkból"

- fogalmazta meg a miniszterelnök leegyszerűsítve az ország kiszolgáltatottságát.

Matovič hangsúlyozta azt is, hogy a "hirtelen nyitás" súlyos következményekkel járhatna. Elképzelhető ugyanis, hogy bizonyos jelenleg is működő gyárakban megjelennének a fertőzöttek, ezeket a gyárakat pedig meghatározott időre be kéne zárni - a termelés felfüggesztése pedig sokkal rosszabb volna a gazdaság számára.

"A közös felelősségvállalásunk csodát tett"

- mondta Igor Matovič a szlovákiai járványügyi helyzetről, amit szerinte sok európai ország irigyel jelenleg. Bejelentette azt is, hogy a reprodukciós rátát (R0), vagyis azt, hogy egy fertőzött hány további embert fertőz meg a koronavírussal, sikerült Szlovákiában átlagosan 1 alá vinni.

A nyugdíjas otthonok, a romatelepek, és bizonyos polgárok felelőtlen viselkedése sok rizikót rejt, de a kormányfő szerint ettől függetlenül "nagyon-nagyon jól állunk". Ennek köszönhetően elsősorban azon betegek helyzetén segítenek, akiknek a járványveszély miatt márciusban el kellett halasztani a tervezett, de nem életmentő műtétjét. Ezek az operációk már ettől a héttől elvégezhetők lesznek. A beavatkozások pontos feltételeit és listáját hamarosan közzéteszi az egészségügyi minisztérium.

(parameter)

Címkék: koronavírus