Jövő héttől oltópontok nyílnak a Moderna vakcinára, és kiderülhet, mi lesz a Szputnyik V-vel

2021. március 17. - 10:47 | Belföld

A jövő héten kellene nyilvánosságra hoznia állásfoglalását az orosz Szputnyik V vakcina biztonságosságával kapcsolatban a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) – tájékoztatott Jana Ježíková egészségügyi államtitkár.

Jövő héttől oltópontok nyílnak a Moderna vakcinára, és kiderülhet, mi lesz a Szputnyik V-vel
Fotók: Cséfalvay Á. András

A Moderna vakcinákból az elmúlt hetekben kevesebb érkezett, de a jövő héten felgyorsulhat ezeknek a vakcináknak a beadása.

„A jövő héttől oltópontokat nyitunk a Moderna beadására, havonta 140 ezer darabbal növekedni fognak a szállítmányok” - tette hozzá Ježíková.

Még tart a Szputnyik V. laboratóriumi ellenőrzése, eredmény március 23-ra várható. „Várakozásaink szerint a jövő héten megkapjuk a ŠÚKL végleges jelentését” - mondta Ježíková.

Az államtitkár tájékoztatása szerint márciusban valamennyi vakcinából több érkezik az országba, kivéve az AstraZenecát, amelyből 300 ezret kellett volna leszállítania a gyártónak.

„Az AstraZeneca közölte, hogy márciusban csak 25 184 vakcina érkezik, ehhez kell alkalmazkodniuk a nagy oltóközpontoknak, ahol az AstraZenecát adják be. A maradék vakcinákat a második oltásra használják fel” - jelentette ki az államtitkár.

Emlékeztetett, hogy nem igazoltak közvetlen összefüggést az AstraZeneca vakcina beadása és néhány haláleset között, azok az országok, amelyek szüneteltetik egyes gyártási sorozatok felhasználását, ezt csupán elővigyázatosságból rendelték el. „A ŠÚKL és a szakértői konzílium is az AstraZenecával való oltás folytatását javasolta” - fűzte hozzá Ježíková.

Szlovákiában 220 ezren már a második oltást is megkapták, a beoltottak száma Ježíková szerint gyorsan nő, köszönhetően az újabb szállítmányoknak és az újabb oltópontok megnyitásának.

(TASR)