Jövőre 35 milliárd dollárra lesz szükség a globális humanitárius szükségletek fedezésére

2020. december 1. - 13:20 | Külföld

A koronavírus-járvány miatt jövőre 35 milliárd dollárra lesz szükség a globális humanitárius szükségletek fedezésére - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár, aki az ügyben felhívással fordult a világ vezetőihez keddi videokonferenciáján.

Jövőre 35 milliárd dollárra lesz szükség a globális humanitárius szükségletek fedezésére
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A világszervezet irányítója annak kapcsán szólalt meg, hogy Genfben nyilvánosságra hozták a 2021-es globális humanitárius jelentést. Ebben az szerepel, hogy világszerte mintegy 160 millió szükséget szenvedő ember szorul sürgős segítségre. A koronavírus-járványra utalva azt mondta, hogy a leginkább elesetteknek kell támogatást nyújtani ebben a "példa nélküli" nehéz időszakban.

"Harmincöt milliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy mentő segítséget nyújtsanak a legrászorultabb embereknek"

- hangsúlyozta.

Erőfeszítéseket kell tenni a súlyos, humanitárius szükségleteket kiváltó problémák megoldására, beleértve a fegyveres konfliktusokat

- mondta.

Ezért Guterres arra szólított fel mindent, ezekben érintett felet, és azokat, akiknek befolyásuk van ezeknek a folyamatoknak a rendezésére, hogy támogassák 2020 végéig szóló globális tűzszüneti felhívását.

A Globális humanitárius áttekintés című, 2021-re előretekintő jelentés szerint a világban 235 millió embernek lenne szüksége élelmiszer- és más jellegű segélyre. Az ENSZ és társszervezetei azt tervezik, hogy 56 országban, köztük Ukrajnában, Szíriában és Venezuelában 160 millió embernek, a leginkább szükséget szenvedőknek nyújtanának segítséget a 35 milliárd dollárból.

A jelentésben kiemelték, hogy a világ a járvány következtében a múlt század 30-as évei óta a legsúlyosabb recesszióba süllyedt. Huszonkét év óta először élesen megnövekedett a rendkívüli szegénységben élők, valamint a munkanélküliek száma.

A világban 51 millió a lakhelyüket hazájukon belül elhagyni kényszerülők száma, míg a menekülteké eléri a 20 milliót. Huszonkét országban a fegyveres konfliktusok egyenes következménye az éhínség, amelytől 77 millió ember szenved.

A koronavírusjárvány, amelyben már 63,2 millió ember megfertőződött és 1,46 millió meghalt, tovább rontott ezen a helyzeten.

(MTI)