Jövőre 500 milliárd korona lesz a cseh költségvetés hiánya

2020. július 8. - 19:49 | Külföld

Jövőre rekordnagyságú, 500 milliárd korona lesz a cseh költségvetés hiánya - döntött szerdán a prágai alsóház. A felsőház, a szenátus költségvetési ügyekben nem illetékes.

Jövőre 500 milliárd korona lesz a cseh költségvetés hiánya
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az immár idei harmadik módosítás oka a koronavírus-járvány következményeinek a felszámolása. A költségvetés eredeti, tavaly decemberben elfogadott hiánya 40 milliárd korona volt.

A cseh parlament képviselőháza először március 24-én hagyta jóvá a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy a költségvetési hiányt az idei évre tervezett 40 milliárd koronáról 200 milliárd koronára emeljék. Alena Schillerová tárcavezető már akkor azt mondta: nem kizárt, hogy ezek az adatok még módosulni fognak. Ebből lett később 300, majd most 500 milliárd korona.

Alena Schillerová pénzügyminiszter még a szavazás előtt reményét fejezte ki, hogy a mostani a költségvetés utolsó módosítása. Andrej Babiš kormányfő szerint a rekordösszegű költségvetési hiányra elsősorban a nagymértékű tervezett beruházások miatt van szükség.

Az 500 milliárd koronás költségvetést a 200 tagú alsóházban a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt, valamint a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának összesen 104 képviselője szavazta meg. A testület ellenzéki képviselői a költségvetést nem szavazták meg.

A múltban 2009-ben volt a legnagyobb, 192 milliárd koronás költségvetési hiány. Akkor a világgazdasági válság következményeinek felszámolásáról volt szó.

A képviselőház megszavazta a komunista párt azon javaslatát is, hogy a kormány dolgozza ki a 2021-2027-es évekre a közkiadások konszolidációjának tervét.

Az új költségvetési törvényt már csak az államfőnek kell aláírnia. Milos Zeman korábban azt mondta, támogatja és aláírja a módosított költségvetést.

MTI