Jövőre már MHD-jeggyel utazhatsz Úszorról Pozsonyba a RegioJettel

2017. június 28. - 20:32 | Belföld

Pozsony megye képviselői jóváhagyták, hogy a RegioJet csatlakozzon a fővárosi integrált közlekedési rendszerhez.

Jövőre már MHD-jeggyel utazhatsz Úszorról Pozsonyba a RegioJettel
Fotó: Archív

Pozsony elővárosaiból, mint például Püspökiből vagy Vereknyéből a mostaninál kedvezőbb körülmények között lehet majd beutazni a belvárosba. A mostani változás lényege, hogy az érintett szakaszra nem kell külön vasúti menetjegyet váltaniuk az utasoknak, hanem elegendő lesz a városi tömegközlekedésre érvényes szakaszjegy vagy bérlet - tudta meg a SME.

Aleš Ondrůj, a vasúttársaság szóvivője kifejtette, hogy a jövő év elejétől már csatlakozhatnak a városi integrált rendszerhez, legkésőbb azonban jövő év közepétől már ilyen módon utazhatnak majd az emberek.

A RegioJet 2012-től szállítja az utasokat Komáromból Dunaszerdahelyen át Pozsonyba és vissza, a főváros előtt azonban számos helyen megáll. Úszortól (Kvetoslavov) a főpályaudvarig jelenleg összesen nyolc állomást vagy megállóhelyet érintenek a RegioJet járatai. A még dunaszerdahelyi járásbeli falu után Csöllét (Rovinka), Annamajort (Miloslavov), Misérdet (Nové Košariská), Vereknyét, Pozsonypüspökit, Pozsony-Újvárost (Nové Mesto), illetve az említett főpályaudvart (Hlavná stanica). A jövőben azonban tovább bővíthetik ezek számát, és a vonatok megállhatnak majd a Márton-temetőnél (Martinský cintorín - a Kika áruház közelében), illetve Ružinovban.

Csúcsidőben negyedóránként, azon kívül óránként közlekednének a járatok.

Marian Rovenský, a pozsonyi integrált közlekedési vállalat vezetője arra számít, hogy az Úszor és Pozsony közt jelenleg utazó 182 ezres létszám a mostani módosítással tovább emelkedhet.

Az utasok pénzt és időt is spórolhatnak a változással. A SME kiszámolta, hogy jelenleg egy út pl. Úszorról a főpályaudvarig, tehát a leghosszabb szakaszon, ami a rendszerbe tartozik majd, ma 35 percig tart és 2,25 euróba kerül. Ehhez a jövőben 90 perces menetjegyet kell majd váltani, ami 1,80 euró, bérlettel 1,62.

Vereknyéből a főpályaudvarra, majd onnan egy városi busszal be a belvárosba most 1,90 euróba kerülne (1,20 a vonat és egy negyedórás jegy 70 centért), a RegioJet integrációja után azonban egyetlen út 30 centtel lesz olcsóbb városi menetjegyet igénybe véve, és még olcsóbb bérlettel.

Hogy mennyivel lesz gyorsabb? Aki mondjuk Vereknyéről szeretne eljutni a dévényújfalui Volkswagen üzembe, annak most kb. 65 percig tart az útja több átszállással. Pozsonyon belül. A módosítás után Vereknyéről negyedóra alatt eljut a főpályaudvarig, ahol átszáll egy buszra, amely pedig 35 perc alatt elviszi a munkahelyére. Az átszállást is számítva 10 perccel rövidül az útja.

(SME)