Jövőre támogatni fogják a családi házak hőszigetelését

2015. szeptember 10. - 22:22 | Belföld

A közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési minisztérium államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormány második szociális intézkedéscsomagjának keretén belül 2016-tól akár 6500 euróig terjedő állami támogatás igényelhető majd a családi házak hőszigetelésére.

Jövőre támogatni fogják a családi házak hőszigetelését
Fotó: TASR/Štefan Puškáš - illusztráció

"Ezzel mindenekelőtt a vidéki lakosság kedvében szeretnénk járni, ahol a lakosság nagy része családi házakban él. Azt akarjuk, hogy ezek az emberek minél kevesebbet költsenek a fűtésre, ezt pedig mindenekelőtt a házak hőszigetelésével lehet elősegíteni" - mondta František Palko államtitkár.

Mire lehet igényelni az állami támogatást?

Az állami támogatás a családi házak hőgazdálkodásának javítására igényelhető, ami magába foglalja

  • a homlokzat hőszigetelését
  • a födém hőszigetelését
  • a tetőszerkezet hőszigetelését
  • és a régi nyílászárók cseréjét.

A minisztériumi tájékoztatás szerint a dotációt azon családi házak tulajdonosai igényelhetik, melyek kizárólag lakásként vannak használatban, és már legalább 10 éve lakottak. Egyszintes családi ház esetében 150 négyzetméter, kétszintes ház esetében 250 négyzetméter a limit, tehát az ennél nagyobb házakra nem igényelhető a támogatás. Az állam ezzel a korlátozással azt kívánja elérni, hogy "a villák gazdag tulajdonosai" ne vehessék igénybe a dotációt.

A támogatás kérvényezéséhez szükséges igénylőlapot 2016. január 1-je után hozzák nyilvánosságra. Az igénylés csak félig történik elektronikusan, ugyanis a minisztérium honlapján kell majd kitölteni egy űrlapot, azt ki kell majd nyomtatni, és az előírt mellékletekkel együtt postai úton kell majd eljuttatni a tárcához.

Már szigeteltél? Nem baj!

A tervek szerint nemcsak a hőszigetelés kivitelezése előtt, hanem utána is lehet állami támogatásért folyamodni - amennyiben a hőszigetelés munkálatai 2014. december 31-e után kezdődtek.

Amennyiben az igénylő a hőszigetelés kivitelezése után folyamodik támogatásért, 90 napon belül megkaphatja az összeget, amire jogosult. Ha viszont a hőszigetelés kivitelezése előtt igényli valaki a támogatást, akkor csak a kivitelezés után kaphatja meg a pénzt. Ebben az esetben a kivitelezés legfeljebb egy évig tarthat, a munkálatok befejezése után pedig az államnak szintén 90 napja lesz a kifizetésre.

A kifizetéshez egyébként az igénylőnek be kell mutatnia a szigetelőanyagról, és a kivitelezésről szóló számlát, valamint fotódokumentációt is mellékelnie kell.

Mennyi az annyi?

Az állam a hőszigetelés teljes költségének legfeljebb 30 százalékát térítheti meg, ami nem haladhatja meg a 6000 eurót. Tehát ha valaki 5000 euró értékben szigeteli házát, ahhoz legfeljebb 1500 euróval - tehát a költségek 30 százalékának térítésével - járulhat hozzá az állam. A maximális támogatást, vagyis a 6000 eurót akkor lehet kimeríteni, ha a hőszigetelési munkálatok 20 000 euróba kerültek. Az állam persze felülvizsgál majd minden kérelmet, a gyanús igényléseket pedig visszautasítja.

Minden igénylő további 500 eurót szerezhet a hőszigetelést megelőző projektdokumentáció kidolgozására, és a szigetelés utáni energetikai tanúsítvány elkészítésére.

(TASR/parameter)