Jövőre újabb 40 euróval nőhet a szlovákiai minimálbér, és bevezetnék az induló minimálbért

2020. július 15. - 17:00 | Belföld

Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter készítette elő a javaslatot, mely tartalmazza a minimálbér jövő évi emelkedését - írja a Denník E.

Jövőre újabb 40 euróval nőhet a szlovákiai minimálbér, és bevezetnék az induló minimálbért
Illusztráció

Krajniak javaslata szerint a szlovákiai minimálbér 2021-ben a jelenlegi 580-ról 620 euróra emelkedne.

A szociális partnerek, azaz a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók megegyezésére megszabott határidő a mai nappal járt le, és amennyiben nem egyeznek meg konkrét összegről, a minisztérium tesz javaslatot, amit aztán még a kormánynak jóvá kell hagynia.

Jelenleg 121 600-ra tehető azok száma, akik minimálbérből élnek Szlovákiában. A havi jövedelmük tisztán 30 euróval emelkedne jövőre.

Krajniak bevezetné emellett az induló minimálbér fogalmát, ami előbbi 75%-át jelentené a hosszú távú munkanélküliek számára. Ők tehát bruttó 465 eurót kapnának, azaz 404 euró érkezhetne a számlájukra tisztán. Ilyen minimálbért kaphatna az, aki hosszú távú munkanélküliként, tehát legalább 12 hónap után újra munkába áll. Ennek bevezetéséhez azonban még törvényt kell módosítani. Pillanatnyilag 62 664-en vannak a munkaügyi hivataloknál hosszú távú munkanélküliként nyilvántartva.

(Denník E)

Címkék: minimálbér