Jövőre végre fellélegezhet a pénztárcánk? Könnyebb évet jósol a Szlovák Nemzeti Bank

2023. március 29. - 12:42 | Belföld

A szlovák gazdaság idén is erősödni fog, az infláció viszont gyengülni – a vártnál jobb gazdasági forgatókönyvvel számol 2023-ban a Szlovák Nemzeti Bank (NBS).

Jövőre végre fellélegezhet a pénztárcánk? Könnyebb évet jósol a Szlovák Nemzeti Bank
Fotó: TASR/AP/DPA - illusztráció

A jegybank tavaszi prognózisa szerint bruttó hazai termék (GDP) 2023-ban elérheti az 1,3 százalékot, a következő évben 3,2, 2025-ben pedig 3 százalékos szinten lehet. Erről Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke és Ódor Lajos alelnök tájékoztatott szerdán.

Ami az inflációra vonatkozó előrejelzéseket illeti, az NBS szerint idén 10,5 százalék körüli lesz, jövőre viszont 6,7 százalékra csökkenhet, 2025-ben pedig 4,8 százalékig eshet vissza.

"Fokozatosan csökkenhet az infláció Szlovákiában, a kilátások decemberhez képest jelentősen nem változnak. Az idei kétszámjegyű árnövekedés elsősorban olyan költségtényezőkön alapul, mint az energia, a ráfordítások és a bérek. A következő években az infláció lassulása várható. Az inflációs célhoz való gyorsabb visszatérést hátráltatják az energiaárak, amelyek kapcsán azt feltételezzük, hogy csak az előrejelzési horizont végén érik el a piaci árakat" – magyarázta Kažimír, hozzátéve, a magas infláció átmenetileg korlátozza a háztartások vásárlóerejét.

"A pandémia idejéről származó megtakarítások elfogytak, így nem számítunk a háztartások tavalyi vásárlói hangulatának folytatódására, a fogyasztói kereslet valószínűleg rövid távon csökkenni fog. Az infláció jelenlegi, legmagasabb szintről való visszahúzódását követően a következő években a lakossági fogyasztás élénkülésére számítunk, amit a reáljövedelmek növekedése is támogat majd" – folytatta az előrejelzés ismertetését az NBS elnöke.

Kažimír szerint a decemberi kilátásokhoz képest javult a külföldi környezet. "A kedvezőbb külföldi környezet, a nyersanyagárak csökkenése és az alkatrészhiány enyhülése valószínűleg támogatja az exportteljesítményünket. A világgazdaságnak azonban olyan kihívással kell szembenéznie, amely a még mindig viszonylag magas, bár lassuló inflációval és szigorúbb monetáris politikával jár” – mondta, ugyanakkor hozzátette, a nyersanyagárak esetleges újbóli emelkedése jelentős kockázatot jelentene a globális fejlődésre, így gazdaságunkra nézve is.

Ódor szerint az államháztartásra vonatkozó előrejelzés 2023-tól jelentős visszaesést feltételez a közszféra gazdálkodásában. "Az előrejelzés horizontjában a deficit fokozatos növekedése várható. Ennek hátterében elsősorban az energiaválságot enyhítő intézkedések és a tartós jogszabályi intézkedések, elsősorban az áfa csökkentése és az ingyenebédek áll” – közölte Ódor, hozzátéve, a közszféra gazdálkodásában várhatóan csak 2025-ben tapasztalhatunk majd enyhe javulást.


(TASR)