Jozef Roháč nem kíván részt venni a tárgyalásán

2018. december 5. - 16:59 | Belföld

Jozef Roháč, akit Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, nem kíván részt venni a Legfelsőbb Bíróság hétfőre tervezett tárgyalásán, ezért nem szállítják át Szlovákiába.

Jozef Roháč nem kíván részt venni a tárgyalásán
Fotó: TASR

Roháč, csakúgy, mint novemberben, most is engedélyt adott a jogi képviselőjének, hogy nélküle folytassák a tárgyalást. Ezt Roháč sokéves védőügyvédje, Dušan Daňový erősítette meg szerdán. A maffiagyilkosságok ügyét eredetileg november 13-án kellett volna megtárgyalni, akkor azonban elnapolták a tárgyalást, mert a bíróság nem kapta meg a dokumentumot, amely igazolta volna, hogy a vádlottat értesítették a tárgyalás időpontjáról.

Roháč ügyét a bíróság júniusban külön eljárásba helyezte. Roháč akkor nem adott írásos engedélyt Dušan Daňový védőügyvédnek, hogy az ő jelenléte nélkül folytassák a tárgyalást.

A júniusi nyilvános tárgyalás Róbert Lališ, ismertebb nevén Kýbel ügyében, szigorú biztonsági intézkedések és nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott. A fellebbezési eljárás szerdán június 13-án folytatódott, amikor jogerős ítélet születhetett volna. Kýbel, két másik vádlottal együtt, fegyveres kísérettel érkezett a bíróságra. Köztük volt Alojz K., más néven Lojzo Čistič is. Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának egyik tagja azonban váratlanul tiltakozott a szenátus összetétele ellen, amely szerinte nem volt törvényes. A tárgyalást akkor felfüggesztették.

Harabin ellen már folyik a diszciplináris eljárás, amelyet Daniela Švecová parlamenti képviselő kezdeményezett. A képviselő azt javasolta, hogy helyezzék át Harabint egy alacsonyabb szintű bíróságra, a fizetését pedig csökkentsék 70 százalékkal.

Róbert Lališ, más néven Kýbel, a Sýkora-klán vezetője, életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Ezt az ítéletet tavaly áprilisában hozta meg a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltsége. Kýbel akkor nem jelent meg az ítélethirdetésen, ahogy az életfogytiglanra ítélt Ivan C., azaz Vinco-Vincko sem. A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin B., akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. Alojz K.-t a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A Speciális Büntetőbíróság által kiszabott büntetés mértéke megegyezett azzal, amelyet a Sýkora-klán tagjai kaptak egy évvel korábban. Akkor azonban többen közülük fellebbeztek a Legfelsőbb Bíróságon, és a bíróság az ügyet visszaadta az elsőfokú bíróságnak.

A Sýkora-klánt hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el. A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezen kívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása volt a vád.

TASR

Címkék: Jozef Roháč