"Jozef Tiso egy másodpercnyi csendet sem érdemel"

2016. április 15. - 12:30 | Belföld

Így reagált Marián Kotleba kérésére Ondrej Dostál (SaS/OKS).

Marián Kotleba kért egy perc néma csendet a parlament következő ülésén. Azt ugyanis Andrej Danko (SNS) házelnök április 18-ra hívta össze, amely napon 69 évvel ezelőtt kivégezték Jozef Tisót, a fasiszta szlovák állam vezetőjét. Azt kérte, hogy a hétfői ülésen egy perc néma csenddel adózzanak az igazságszolgáltatás tévedéseiből fakadóan elkövetett gyilkosságok áldozatai előtt. Kotleba a levelében emlékeztet arra, hogy "ezen a napon került sor Jozef Tiso elnök szégyenletes igazságügyi meggyilkolására".

"Egy ilan javaslat minden demokratikusan gondolkodó politikus számára elfogadhatatlan kell, hogy legyen, mivel ez a fasizmus és a nácizmus minden áldozatának emlékét sérti. Mindegyikük sokkal inkább megérdemli a tiszteletet, mint az államfő, aki a halálukért felelős" - jelentette ki a parlamenten kívüli OKS elnöke, aki az SaS listájáról lett képviselő.

Rámutatott arra is, hogy ha a parlament a Tiso állama által halálba küldött mintegy 70 ezer zsidó emléke előtt csak egy perc néma csenddel is adózna, akkor 146 napot kellene bent tölteniük.

"A halálukért felelős politikus egy másodpercnyi néma csendet sem érdemel egy demokratikus ország parlamentjében"

- fogalmazott.

Kotleba, aki az egyik legnagyobb történelmi személyiségnek nevezte Jozef Tisót, úgy véli, április 18. fekete betűkkel írta be magát örökre a szlovák nemzet történelmébe.

Zuzana Čižmáriková, a parlament sajtóosztályának munkatársa továbbította Danko álláspontját, aki szerint nincs ok arra, hogy megváltoztassák a napirendi pontokat, sem arra, hogy reagáljon az ĽSNS PR-akciójára.

TASR/para