Jubileumi biciklis emléktúra a tragikusan elhunyt fiatal ekecsi lány emlékére

2022. július 11. - 16:11 | Sport

Idén július 9-én ötödik alkalommal került megrendezésre a „Harcos útja” elnevezésű kerékpáros emléktúra.

Jubileumi biciklis emléktúra a tragikusan elhunyt fiatal ekecsi lány emlékére
Fotók: Seishin Karate Klub (További képekért kattints!)

Az emléktúra a hat évvel ezelőtt tragikusan elhunyt 16 éves lány, az ekecsi Kovács Kata Zsófia emlékének tiszteletére indult el. Zsófi 8 éves korától a Seishin Karate Klub aktív tagja volt, sok hazai és nemzetközi dobogós helyet szerzett. A legjobb eredményét 2015-ben érte el, amikor a lengyelországi Európa-bajnokságon súlycsoportjában ezüstérmes lett.

Az emléktúrát Zsófi édesanyja kezdeményezte azzal a céllal, hogy mozgásra, sportolásra ösztönözze Ekecs és környéke lakosait. Az útvonal Ekecs-Gúta-Martos, ami összesen 46 kilométer. Az emléktúrán évről évre egyre többen vesznek részt – nemcsak a falubeliek, de a Csallóköz több településéről, Úszortól Dunaszerdahelyen, Galántán keresztül egészen Komáromig – a kerékpározás szerelmesei. Voltak köztük profi bringázók, akik évente több ezer kilométert tesznek meg, de egészen kezdők, illetve hobbi szinten biciklizők is.

A korosztály is nagyon vegyes volt, a legfiatalabb 8 évestől egészen a már nyugdíjban lévőkig mindenki jól bírta a túrát. A résztvevők szokásosan délelőtt 9.45-órától gyülekeztek az ekecsi kultúrház udvarán, majd 10 órakor egy közös fotó elkészítése után, 22-en indultak útnak. A másik csapat Komáromból indult szintén 10 órakor. Mivel az időjárás kedvezett, kellemes tempóban lehetett tekerni, Gútára már délelőtt 11 órakor megérkezett mindkét csapat. Itt a helyi polgármester, Horváth Árpád és Dr. Viola Miklós (aki már évek óta támogatja a rendezvényt) fogadta a kerékpárosokat és frissítővel, és szendvicsekkel kínálta őket. Együtt indultak tovább Martosra, ahova így már közel 40-en érkeztek be.

Martosra, a Feszty-parkba koradélután kb 13 óra magasságában érkezett meg a biciklis csapat (köszönet Katona Istvánnak hogy mindig rendelkezésünkre áll). Itt már a szervezők kész ebéddel, frissítővel, gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal várták őket. A frissítőket Hajtó Viktóriának és az ebédhez valókat Ekecs község polgármesterének, Polák Lászlónak köszönhették. Markovics János, a Seishin Karate Klub vezetője főzte meg a gulyást, aki már kora reggel útra kelt, hogy időben meleg étellel várják a csapatot.

Markovics János, Zsófi egykori edzője az emléktúra megszervezésében is segített, akinek köszönhetően minden résztvevő emlékérmet is kapott. A biciklitúrát a Seishin Karate Klub 15 tagja is teljesítette, ezzel is tisztelegve Zsófi emléke előtt.

Néhány perces rövid megemlékezés és gyertyagyújtás után a Feszty-parkban mindenki kipihente az út fáradalmait. A délután jó hangulatban, kellemes beszélgetésekkel telt, majd lassan mindenki útnak indult. Sokan voltak, akik a hazafelé vezető utat is kerékpárral tették meg. Aki ezt már nem tudta vállalni, nekik a szervezők biztosítottak fuvart Ekecsig, Szabó Arnoldnak köszönhetően.

A résztvevők visszajelzései alapján, mindenki elégedetten távozott, azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozni szeretnének ezen az emléktúrán.

(parameter)