Juhást újra ráállítják a Kuciak-ügyre, Lučanský viszont ismét támadta

2020. szeptember 5. - 14:05 | Belföld

Peter Kovařík ideiglenesen megbízott országos rendőrparancsnok jelezte Vladimír Turan ügyésznek, hogy rendelkezésére bocsátja a Kuciak-gyilkosság ügyében felállított nyomozócsoport eredeti vezetőjét, Peter Juhást.

Juhást újra ráállítják a Kuciak-ügyre, Lučanský viszont ismét támadta
Peter Juhás - Fotó: SME

Kovařík már az ügyben meghozott felmentő ítéletek másnapján hangot adott nemtetszésének, hogy a nyomozócsoportot az akkori országos rendőrkapitány, Milan Lučanský és Denisa Saková (Smer/Hlas) korábbi belügyminiszter már tavaly októberben feloszlatták, amikor a per kezdődött. Kovařík jelezte, a Kuciak-ügy prioritás.

Lučanský korábbi döntése kapcsán azzal védekezett, hogy a nyomozóknak a vádemelési javaslat megtétele után már nincs feladatuk, ugyanis a bíróságon a sor.

A Kušnírová család ügyvédje, Roman Kvasnica szerint viszont éppen ez vezetett oda, hogy Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát kellő bizonyíték híján felmentették. Az ügyvéd szerint az ügyésznek nem volt a háttérben egy támogató csapata, amely további bizonyítékokat áshatott volna elő a per ideje alatt.

Miután a Kuciak-nyomozócsoportot feloszlatták, Juhás átkerült az Újságíró (Novinár) elnevezésű vizsgálati csoportba, amely pedig az újságírók megfigyelésével foglalkozott. A nyomozó korábban ugyancsak különösnek ítélte, hogy a nyomozócsoportok feloszlatták, a csütörtöki ítélet után viszont már egyenesen hibának tartja.

Milan Lučanský szerint viszont ez csak kifogás, amivel Juhás azt próbálja leplezni, hogy alkalmatlan volt arra, hogy több bizonyítékot előásson.

"A csapatot azt követően oszlattuk fel, hogy a vizsgálótisztek lezárták a nyomozati anyagot. Ez azt jelenti, hogy ő maga is úgy értékelte, nincs már mit tennie" - jegyezte meg Lučanský.

Juhás viszont a csoport feloszlatása után arra panaszkodott, hogy az erről szóló döntést akkor hozták meg, amikor szabadságon volt. Állítása szerint még folyamatban volt bizonyos dolgok dokumentálása.

Nemcsak Lučanský, de a NAKA igazgatója, Branislav Zurian is támadta korábban Juhást, bizonyos szakemberek szerint viszont így akarták hitelteleníteni a nyomozót.

Nem tudni, milyen bizonyítékot tárhattak volna még fel. A Specializált Büntetőbíróság szenátusa, melyben az ülnökök egyébként leszavazták a szenátust vezető Ružena Sabovát, a felmentő ítéletek rövid szóbeli indoklásánál rámutattak, hogy nem sikerült bizonyítani, hogy a pénz, amit a gyilkosságért kifizettek Szabó Tamáséknak, Kočnertől érkezett, sem azt, hogy a gyilkos kommandó Kočnertől szerezte meg a Kuciakról készített képeket, melyet egyébként a Kočner által megbízott Peter Tóth csapata készített az újságírók megfigyelésekor.

Vladimír Turan ügyész jelezte, hogy a fellebbezés után megpróbálja az eljárásba bevonni azt a bizonyítékot is, melynek bemutatását a Specializált Bíróság három nappal az ítélethirdetés előtt már nem engedélyezte. Daniel Lipšic, a Kuciak család ügyvédje szerint azért nem, mert az ítélet már akkor is megszületett.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen bizonyítékról van szó, csupán annyit, hogy Zsuzsová telefonadatait elemezték ki újra, és a SME információi szerint arra jutottak a nyomozók, hogy Zsuzsová a gyilkosság másnapján, február 22-én értesült Kuciak és menyasszonya haláláról. Ez azért érdekes, mert csak napokkal később találták meg a holttestüket.

(SME)