Július 1-től valószínűleg indul az eKaranténához hasonló alkalmazás a külföldről hazatérők számára

2021. június 20. - 16:17 | Belföld

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter a Markíza Na telo című műsorában megpendítette, hogy július 1-jől elindulhat a korábbi alkalmazáshoz, az eKaranténához hasonló mobiltelefonos applikáció.

Július 1-től valószínűleg indul az eKaranténához hasonló alkalmazás a külföldről hazatérők számára
Fotó: TASR - illusztráció

Budaj szerint erről rövidesen a központi válságstáb fog tájékoztatni részletesen. Peter Pellegrini (Hlas-SD) korábbi kormányfő máris odaszúrta, hogy az alkalmazás elkészítésére közel egy évük volt, de az még mindig nem működik.

Pellegrini és Budaj is egyetértett abban, hogy nem támogatják a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét, a miniszter azonban hozzátette, ha a helyzet drámaian rosszra fordul, a kormánynak lépnie kell. Egyelőre azonban arra törekednek, hogy népszerűsítsék az oltást, nem pedig arra, hogy kötelezővé tegyék.

A Hlas-SD elnöke kijelentette, hogy ha ő lenne a kormányfő, már most több mint 50 százalékos lenne a beoltottság Szlovákiában.

Budaj szerint az ország nem tudott felkészülni a vírus delta variánsának esetleges érkezésére, mert nem ismerték a mutáció pontos paramétereit. Hozzátette, a kormány összehívta a központi válságstábot, hogy az ország a lehető legjobban felkészülhessen a járvány harmadik hullámára.

Arra kérdésre, hogy nyár után a kormány kötelező karanténba küldi-e az országba visszatérőket, Budaj csak annyit mondott, hogy kénytelenek lesznek bizonyos intézkedéseket bevezetni, ezek azonban biztosan realisztikusak lesznek.

Pellegrini kiemelte, a határok védelmével kapcsolatos intézkedések nincsenek összefüggésben a koronavírus variánsaival. „Ennek semmi köze ehhez. Már egy éve nincs semmilyen mobiltelefonos alkalmazásunk” – húzta alá, majd hozzátette, Veronika Remišová beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes erre a feladatra bízott meg a kassai céget, ahova milliókat fizetünk – ezidáig a semmiért.


(TASR/para)