Júliusban is folytatódott a munkanélküliség csökkenése, a Dunaszerdahelyi járásban szinte már teljes a foglalkoztatottság

2022. augusztus 18. - 13:41 | Belföld

Ugyan csak minimálisan, de júliusban is csökkent a munkanélküliség mértéke: a júniusi 6,28 százalékról 6,23 százalékra esett vissza. A munkanélküliség csökkent minden járásban, továbbra is a legmagasabb a keleti országrészben és Közép-Szlovákia déli járásaiban, a Rimaszombatiban és a Rozsnyóiban. A Dunaszerdahelyi járásban 5 százalék alatti a nyilvántartásban szereplők aránya.

Júliusban is folytatódott a munkanélküliség csökkenése, a Dunaszerdahelyi járásban szinte már teljes a foglalkoztatottság
Fotó: TASR

Júliusban is folytatódott a munkanélküliség csökkenése, a 0,05 százalékponttal csökkenve 6,23 százalék volt a nyilvántartott munkanélküliek aránya. Az elmúlt évben 39 ezer fő távozott a nyilvántartásból. A munkanélküliség hat hónapja folyamatosan csökken, és már minden járásban bőven 20 százalék alatt van.

A viszonylag kielégítő helyzetet mutatja, hogy a járások csaknem felében 5 százalék alatti a munkanélküliek aránya, ami szinte már teljes foglalkoztatottságot jelent. Ezek közé tartozik a Dunaszerdahelyi járás is, ahol már júniusban is 5 százalék alatti a munkanélküliek aránya. A járásban 8 századponttal csökkent a munkanélküliség, július végén 4,76 százalék volt.

Milan Krajniak (Sme rodina) szociális ügyi miniszter jó eredménynek tartja ezt a minimális csökkenést is.

„A nyár folyamán fokozatosan érkeznek a nyilvántartásba azok az iskolájukat elvégzett fiatalok, akik találnak munkát azonnal, ennek ellenére folytatódik a csökkenés” – jelentette ki a miniszter.

A miniszter szerint most a keleti országrészre kell összpontosítaniuk, ahol még mindig viszonylag sok a munkanélküli. Az országos átlagnál, vagyis 6,28 százaléknál rosszabb mutatóval 28 járás rendelkezik, 10 százalék felett 17, 15 százalék felett pedig már csak 4 járás található. A legrosszabb helyzetben lévő Rimaszombati járásban még 18,83 az arány.

A lista másik oldalán 35 járás van a 79-ből (Pozsonyt és Kassát is felosztják a statisztikában), ahol 5 százalék alatti a munkanélküliek aránya. A határ Lévánál húzódik, a járásban 4,74%-os a munkanélküliség.

- lpj -

Címkék: munkanélküliség