A júliusi szárazság miatt kevesebb volt a kullancs a komáromi régióban

2022. augusztus 8. - 17:32 | Régió

Úgy tűnik, a júniusi és júliusi szárazság hatással volt a kullancsok előfordulására Dél-Szlovákiában. A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben a legtöbb ellenőrzött településen nem regisztrálták a rovarok nagyobb előfordulását.

A júliusi szárazság miatt kevesebb volt a kullancs a komáromi régióban
Illusztrációs felvétel (TASR)

A RÚVZ szakemberei a Komáromi járás tizenegy településén figyelik a kullancsok előfordulását. Az első ellenőrzést februárban végezték. „Olyan településeken, ahol fokozott aktivitást észleltek, már korán elkezdték a megfigyelést. A márciusi monitoring eredményei is magas aktivitást mutattak, áprilisban és májusban pedig már közepes vagy magas, sőt, egy településen extrém magas volt az aktivitás" - tájékoztatott a RÚVZ.

Júniusban több településen is a kullancsok aktivitásának csökkenését regisztrálták. „Júliusban - valószínűleg a tartósan magas hőmérséklet és a száraz időjárás miatt - ismét alacsony aktivitást regisztráltunk a legtöbb megfigyelt helyszínen" - áll a hivatal jelentésében.

A 11 megfigyelt helyszín közül a szakértők négy helyen találtak kullancsokat. A Túzokosban (Dropie) keveset, csak a dunamocsi erdős területen és a martosi üdülőterületen találtak sokat. „Dunamocson és Martoson is találtak olyan kullancsokat, amelyek hordozták a Lyme-kórt okozó baktériumot" - tájékoztatott Martin Sojka, a komáromi RÚVZ munkatársa.

TASR