„Júliusra Szlovákia borzasztó állapotban lesz, de szeptember 30-ra már katasztrofálisban” – Fico még mindig a választások időpontján lovagol

2023. március 14. - 14:34 | Belföld

Még mindig meg lehet tartani július elején az előrehozott parlamenti választást, minden Zuzana Čaputová államfő kezében van – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Robert Fico, a Smer-SD elnöke, hozzátéve, hogy a megbízott kormány többszörösen kudarcot vallott és rossz állapotban van az ország.

„Júliusra Szlovákia borzasztó állapotban lesz, de szeptember 30-ra már katasztrofálisban” –  Fico még mindig a választások időpontján lovagol
Fotó: TASR - archív

„Júliusra Szlovákia borzasztó állapotban lesz, de szeptember 30-ra már katasztrofálisban. Az egyetlen megoldás hivatalnokkormány kinevezésével stabilizálni a helyzetet” – jelentette ki Fico azzal, hogy hajlandó erről tárgyalni az államfővel. „A parlament által támogatott hivatalnokkormány és júliusi parlamenti választás, ez az egyetlen megoldás” – szögezte le.

A kormány bírálata kapcsán rámutatott a Büntető törvénykönyv tervezett módosítására, amely bevezetné az egészségügyi intézmények vezetőinek büntetőjogi felelősségét, ha nincs elegendő számú személyzet a kórházakban. Fico megjegyezte, hogy ez a változtatás a kormány és az orvos szakszervezet által aláírt memorandumból következik.

Emlékeztetett, hogy a memorandum aláírása mentette meg a kormányt attól, hogy az orvosok távozása miatt összeomoljon az egészségügyi ellátás, viszont szerinte Eduard

Heger el sem olvasta ezt a kulcsfontosságú dokumentumot, mielőtt aláírta volna, mert a nyilatkozataiból erre lehet következtetni.

A Smer-SD elnöke elmondta, három jelszóval vágnak neki a választásnak, ez a stabilitás, a tapasztalat, valamint a káosz megszüntetése, és ezekre építik majdani lehetséges kormányzásukat is. „Stabil politikai helyzet, kiszámítható törvényalkotás, általános nyugalom, szociális párbeszéd – ez az alapja minden sikeres országnak” – húzta alá. Fico megjegyezte, nem amatőröknek való a mostani korszak, megengedhetetlen, hogy vezetői tapasztalatok nélküli emberek legyenek a kormányban.


(TASR)