Júliustól nagy változás jön az üzletekben: lejárt szavatosságú élelmiszereket is vásárolhatunk alacsonyabb áron

2022. június 15. - 08:26 | Belföld

Júliustól azok a termékek is helyet kaphatnak az üzletek polcain, amelyeknek lejárt a szavatossági idejük.

Júliustól nagy változás jön az üzletekben: lejárt szavatosságú élelmiszereket is vásárolhatunk alacsonyabb áron
Fotó: TASR - illusztráció

A törvénymódosítás által csökkenteni akarják az élelmiszer-pazarlást. A lejárt szavatosságú élelmiszereket az üzleteket ezidáig a hátrányos helyzetű személyeknek adhatták oda. Ez részben marad is: az üzleteknek továbbra is először legalább egy jótékonysági szervezetnek kell felajánlaniuk a lejárt termékeket – írja a Hospodárske noviny.

Amennyiben a jótékonysági szervezet nem tart rá igényt, a terméket jól láthatóan megjelölve és elkülönítve, legfeljebb 45 napig lehet a vásárlóknak eladásra kínálni. Vannak bizonyos kivételek is, a törvény nem vonatkozik a pékárukra, a gyümölcsre és a zöldségre és a tojásra sem.

Az üzletláncok üdvözlik a módosítást, de a Tesco például jelezte, hogy továbbra is kizárólag jótékonysági szervezeteknek ajánlja fel az említett termékeket.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara alapvetően nem ért egyet a lejárt szavatosságú élelmiszerek árusításával, ennek a fő oka pedig szerintük az egészségügyi kockázat. „Ezt a dátumot a gyártó azért tűzte ki, hogy garantálja a szóban forgó élelmiszer biztonságát, és megőrizze a minőségi táplálkozási mutatóit” – magyarázta a kamara szóvivője, Jana Holéciová, hozzátéve, hogy a gyártók megtagadják a felelősséget az olyan eladásokért, amelyek során nem tudják kezelni a potenciális veszélyeket.

Különbség van azonban a minimális eltarthatóság dátuma (dátum minimálnej trvanlivosti) és a használja fel eddig (spotrebujte do) felirat közt. Ez utóbbira nem vonatkozik a törvénymódosítás, az ilyen termékek elfogyasztását a lejárati idő után veszélyesnek minősítik a szakértők.

A törvénymódosítás által eltörlik azt a kötelességet is, hogy az üzletek akciós újságaiban meghatározott minimális arányban kell szerepelniük szlovákiai termékeknek, fel kell azonban tüntetni az újságban a hazai termékek arányát.


(HNonline.sk)