Júliustól nincs többé koncessziós díj – mi lesz a tartozásokkal, és mikor kell az utolsó számlát befizetni?

2023. június 2. - 10:50 | Belföld

Valakinek csak elenyésző összeg, az alacsony jövedelmű háztartásoknak viszont még ez a havi kiadás is fejfájást okozott. Július elsejétől eltörlik a rádió és televízió üzemben tartási díját (koncessziós díj).

Júliustól nincs többé koncessziós díj –  mi lesz a tartozásokkal, és mikor kell az utolsó számlát befizetni?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az RTVS finanszírozását ezen túl az állami költségvetésbe foglalják.

Ez havi 4,64 euróval, azaz évi csaknem 56 euróval csökkenti a háztartások kiadásait.

Az összeg 2003-tól nem változott, 2020-tól viszont a nyugdíjasoknak már nem kellett fizetniük.

A díj eltörlésére vonatkozó javaslattal Richard Sulík állt elő, mindez a költségvetés elfogadásával kapcsolatos megállapodás része volt.

Az RTVS a napokban már elkezdte a koncessziós díj megszüntetésére emlékeztető e-mailek küldését. Fontos, hogy amennyiben valaki állandó átutalási megbízással fizette a díjat, ne felejtse el azt megszüntetni.

Felmerül azonban a kérdés, hogy pontosan mikortól kell megszüntetni az átutalási megbízást, mikor kell az utolsó számlát befizetni, illetve mi lesz az esetleges hátralékokkal.

A koncessziós díj eltörlésének határideje július 1., ami azt jelenti, hogy az utolsó számlát június folyamán kell befizetni.

Amennyiben a koncessziós díjat havi rendszerességgel fizeti, az adott hónapra az utolsó kalendáriumi napig kell befizetni az összeget. Az utolsó, júniusi hónapra szóló díjat tehát június 30-ig kell rendezni.

Ha egy évre előre fizeti, és már befizette a 2023-as évre, a fennmaradó összeget az év második felében visszaküldik, miután érvénybe lép a törvénymódosítás.

Amennyiben nem fizeti be időben a még aktuális koncessziós díjat, az RTVS fizetési felszólítást küld. Az ott feltüntetett összeget a kézbesítéstől számított 30 napon belül kötelesek vagyunk rendezni. Ha ez sem történik meg, az ügy jogi útra terelődhet.

A hátralékot az RTVS weboldalán lehet ellenőrizni. Amennyiben nem rendelkezik fiókkal, ugyanott létre lehet hozni, ha pedig erre nincs lehetősége, fel lehet venni a kapcsolatos az RTVS-szel a weboldalon található űrlapon keresztül, ahol tájékozódhat az esetleges hátralékokról.

Ami a korábban felhalmozott hátralékokat illeti, azokat a koncessziós díj eltörlése után sem nullázzák, továbbra is küldeni fogják a fizetési felszólítást.

Ha SIPO-utalványon keresztül fizette a díjat, a hetedik hónaptól ezt automatikusan eltávolítják róla, nem kell ennek érdekében felvenni a kapcsolatot az RTVS-szel.

A díj megszüntetését nem kell kérvényezni, automatikusan eltörlik július 1-től.


(parameter)