Júliustól várhatóan jelentősen drágul az egyik legfontosabb alapélelmiszer

2022. június 22. - 07:38 | Belföld

Nem ússzuk meg az újabb drágulást – néhány nap múlva várhatóan jelentősen felmegy a kenyér és a pékáruk ára az ukrajnai háború miatt.

Júliustól várhatóan jelentősen drágul az egyik legfontosabb alapélelmiszer
Fotó: Paraméter - illusztráció

A pékeknek először a rohamosan emelkedő energiaárak okoztak problémát, most pedig az egyre csak dráguló búzával kell megküzdeniük, amelynek az ára az oroszok ukrajnai inváziója miatt szökött az egekbe.

Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének (SZPCC) igazgatótanácsi elnöke a Tvnoviny.sk-nak elmondta, a rekordot ért el a liszt tonnánkénti ára, újabban 540 euróra ugrott. Ez pedig a pékáruk teljes sorának a drágulásához vezet. „Július elsején jelennek meg a polcokon az új, magasabb árak” – mondja Lapšanský.

Hivatalosan egyelőre nem közölték, hogy mennyivel lesz drágább a kenyér, ez ugyanis végső soron az üzleteken múlik majd, a szakértők szerint azonban 10 százalékos áremelkedés várható. Például egy fél kilós kenyér, ami ezidáig 1,50 euróba került, az új szerint 1,65 euró lehet. A drágulás ráadásul várhatóan legalább az év végéig folytatódni fog.

A dunaszerdahelyi régióban a kézműves pékségeket és a nagyvállalatokat sem kíméli az infláció. Április elején Felsőpatonyban jártunk, ahol a Csallóköz emblematikus, patonyi kenyere készül, valamint ellátogattunk a dunaszerdahelyi Ambropek pékségbe is:

(tvnoviny.sk/para)