Június 24-étől megszűnik az ellenőrzés a magyar határon, megnyílik minden szlovák-magyar határátkelő

2021. június 16. - 14:11 | Belföld

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Pozsonyban bejelentette, hogy június 24-től Magyarország megszünteti a határellenőrzést a belső schengeni határokon, vagyis azok is átmehetnek a határon, akiknek nincs oltási igazolványuk vagy érvényes tesztjük. Rövid időn belül megnyitják a magyar oltópontokat is a szomszédos országok határ menti lakóinak.

Június 24-étől megszűnik az ellenőrzés a magyar határon, megnyílik minden szlovák-magyar határátkelő
Fotó: Paraméter

Június 24-én, azaz egy hét múlva csütörtökön Magyarország megnyitja a belső schengeni határait, vagyis megszünteti a határellenőrzést a szlovák-magyar határon is. Ez egyben azt is jelenti, hogy

a belépéshez Magyarország nem követeli meg az oltási igazolványt vagy az érvényes COVID-tesztet.

Szijjártó szerint várható, hogy heteken belül megnyithatják a magyarországi oltópontokat is a határok mentén, a szomszédos országokban élők számára. A részletekről még tárgyalnak az egyes országokkal, vagyis még nem világos, hogy milyen vakcinát és milyen regisztráció után lehet majd felvenni Magyarországon.

A „szomszédos régió” Szlovákia esetében a megyéket jelenti Szijjártó szavai szerint, vagyis Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa megyére érvényes az ígérete.

Szijjártó Péter szerdán a GLOBSEC-re érkezett Pozsonyba, de találkozott a Szövetség megalakításán dolgozó három párt, az MKP, a Híd és az Összefogás elnökeivel is.

A hírt bővítjük.