Június közepétől jelentős enyhítés jöhet a határokon - ezekbe az országokba utazhatunk szabadabban

2020. május 25. - 18:12 | Belföld

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián a szlovák, a magyar, az osztrák és a cseh külügyminiszter.

Június közepétől jelentős enyhítés jöhet a határokon - ezekbe az országokba utazhatunk szabadabban
Fotó: Paraméter

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hangsúlyozta: négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva. Mint fogalmazott, rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataik és a határmenti közösségeik kapcsolati hálója is sűrű.

Kiemelte, Magyarország számára az osztrákok a második, a szlovákok pedig a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerek, mindkét esetben mintegy tízmilliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat bonyolítottak velük tavaly. "Így érdekünk, hogy a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fennmaradjanak, sőt újabb lendületet kapjanak" - fogalmazott. Hangsúlyozta: mindig az emberi egészség és az élet megvédése az első számú szempont, a négy ország együttműködésében arra törekednek, hogy ezzel összeegyeztethető módon a lehető legtöbb könnyítést megtegyék.

A felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

Ez nagyban függ attól, hogy a jelenlegi jó tendenciát mutató számok fennmaradnak-e, ha igen, akkor jó esély van arra, hogy a közeljövőben e négy ország közt könnyebb legyen a közlekedés.

„Szlovákia álláspontját az határozza meg, hogy hogyan alakul a járványhelyzet a környező országokban, illetve azokban, amelyekkel a szomszédaink határosak“ – mondta Ivan Korčok külügyminiszter.

Szijjártó megjegyezte azt is, hogy az elmúlt hetekben nem volt rossz tapasztalatuk a határokon alkalmazott könnyítésekkel. Akkor sem, amikor megnyitották a munkába ingázás lehetőségét a szomszédos országokkal, sem akkor, amikor Ausztria és Magyarország lehetővé tette a kétoldalú személyforgalmat negatív koronavírus-teszt esetén, és akkor sem, amikor megengedték, hogy szlovák állampolgárok 24 órát Magyarországon tölthessenek.

Igor Matovič kormányfő hétfői bejelentése szerint szerdától az eddigi 24 óra helyett már 48 órára látogathatunk el karanténmentesen nyolc országba – Magyarország mellett, Csehországba, Ausztriába, Lengyelországba, Horvátországba, Szlovéniába, Svájcba és Németországba.


MTI/para