Június óta kilencen fulladtak meg fürdőzés közben Szlovákiában. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a bajt?

2022. július 5. - 11:58 | Belföld

Június óta 23 fulladásos esethez riasztották a mentőket, kilenc embert pedig nem sikerült megmenteniük. Közülük hárman Zsolna megyében fulladtak meg – tájékoztatott Alena Krčová mentőszóvivő.

Június óta kilencen fulladtak meg fürdőzés közben Szlovákiában. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a bajt?
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az embereknek azt javasolják, hogy fürdőzés közben kerüljék az alkoholt, ne becsüljék túl képességeiket, csak egészségileg megfelelő vízben tartózkodjanak, illetve ne menjenek vízbe nyílt sebbel, fertőző betegséggel vagy lázzal. Szintén azt tanácsolják, hogy lassan, fokozatosan merészkedjenek be a vízbe, ezzel elkerülve az esetleges sokkhatást.

Vihar esetén a villámcsapás veszélye miatt nem tanácsos a vízben maradni. A mentősök szerint szintén veszélyt jelentenek az ugrálások a vízbe. „Ha beleugrunk a vízbe, aminek nem látni az alját, nem ismerjük a mélységét, illetve fennáll a kockázata, hogy különféle tárgyak lehetnek benne, súlyos fej- és hátsérülést szenvedhetünk, amik akár végzetes következményekkel is járhatnak” – nyilatkozta Krčová.

Külön fejezetet képeznek a gyerekek, akikre érdemes biztonsági felszerelést adni, illetve mindig figyelni kell rájuk. Egy kisgyerek ugyanis a sekély vízben is megfulladhat, akár kevesebb mint egy perc alatt is.

A mentősök felhívják az emberek figyelmét, hogy ha valaki szemtanúja annak, hogy valaki fuldoklik, azonnal hívni kell a 112-es vagy 155-ös segélyhívót. Ha igyekszünk kimenteni az illetőt, akkor a mentősök szerint elsősorban a saját biztonságunkra kell ügyelnünk, ezért ajánlatos ágat vagy evezőt használni, hogy a fuldoklónak legyen miben megkapaszkodnia. Ha az illető nem reagál, azonnal ki kell őt juttatni a vízből.

Ezt követően megkezdődhet az újraélesztés: a hátára fektetjük, szabaddá tesszük a légutakat. Öt befújással kezdünk, ha ez nem segít, jön a mellkas masszírozása 30 nyomással, majd két befújással. Ha nem tudjuk a pontos menetet, a segélyhívó operátora majd eligazít.

TASR/para