Június a tolerancia és a gyerekek jegyében

2020. június 29. - 14:55 | Kultúra

Az Eurochild kutatása azt mutatja, hogy a tolerancia a háttérbe került gyerekeink körében. Június 19-én bemutatták a Eurochild 2019-es éves jelentését, külön foglalkoztak a koronavírus gyerekekre gyakorolt hatásával is. 

Június a tolerancia és a gyerekek jegyében
TÖBB képért KATT a fotóra!

Magyarországon 54.000 gyereket érint a bántalmazás a felső tagozatokon. (forrás:Hintalovon.hu). Szlovákiában pedig a napokban megjelent a Szlovák tanítók kamarájának jelentése, ezzel kapcsolatban olvashatók javaslatok, melyben ajánlásokat fogalmaznak meg a témában. (Forrás: sku.sk)

A tolerancia, megértés, asszertív kommunikáció kérdéseire és gyermekbántalmazásra reagált a FutuReg idei projektje is, melyet középiskolákban a Többet joggal, mint erőszakkal, alapiskolákban pedig a Tolerancia és a gyerekek keretében mutatkozik be.

Elsőként 2020. június 24.-én, a tallósi alapiskolában és óvodában dolgoztak és beszélgettek diákokkal és tanárokkal a program keretén belül, s folytatják a sort szeptemberben a pozsonypüspöki, valamint a nagymagyari iskolában. A „Tolerancia és a gyerekek” témában Agnes Horváthová, a Romano kher Polgári Társulás elnöke „Ahol a (multi)kultúra és tehetség találkozik” címmel tartott előadást a Színes világ irodalmi- művészeti verseny eddigi tapasztalatairól.

Képbemutató után a gyerekek alkothattak a „Te miben vagy más?” témára a Minority Kids projekt tagjai segítségével, akik játékos feladatokkal közelítik meg a multikulturalitás témáját. A tallósi iskola felső tagozatos növendékei a Tehetséges multikulturális gyerekek élettörténeteit hallhatták, Vladimír Horváth jogász,a Romano kher PT tagja és Viliam Tanko ökölvívóval Mészáros Krisztina beszélgetett. Eközben az alsó tagozat diákjai kreatív alkotáson vettek részt Multikulturális mesék témájára, amelyet Tóth Erika, a tallósi alapiskola pedagógusa, a Minority Kids munkatársa vezet. A Toleráns kommunikáció konfliktusoknál elnevezéssel gyakorlatokkal tarkított előadás zajlott az iskolai verbális bántalmazás kiiktatásáról, a meglévő, vagy kialakuló vitás helyzetek asszertív megoldásáról, amelyet Mészáros Krisztina mediátor vezetett. A nap során alkotások készültek a Színes világ versenyére. A gyerekek és az iskola igénybe vehették a mediátor segítségét, valamint felmérés készült a multikulturalitás, bántalmazás és gyermekjogok témakörében.

A projekt célja kisebbségi és többségi gyermekek közelítése a közösségépítés és erőszakmentes kommunikáció művészetterápia és jó példák bemutatása során.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

(-)