Június végéig további 687 590 Pfizer vakcina érkezik Szlovákiába

2021. április 1. - 21:21 | Belföld

Szlovákiába június végéig további 687 590 darab vakcina érkezik a Pfizer/BioNTech társaságtól az utólagos vakcinaszállítmányok Európai Unión belüli újraelosztása keretében.

Június végéig további 687 590 Pfizer vakcina érkezik Szlovákiába
Illusztrációs felvétel (TASR)

A TASR hírügynökséget a kormányhivatal sajtóosztálya tájékoztatta csütörtökön.

„Intenzív tárgyalásokat követően csütörtökön sikerült megállapodni további tízmillió BioNTech/Pfizer vakcina Európai Unión belüli újraelosztásáról még a második negyedévben. A gyorsabb szállítást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke eszközölte ki a gyártónál” - áll a kormányhivatal közleményében, mely szerint az uniós szolidaritás nagyon fontos és rendkívüli megnyilvánulásáról van szó.

Ami az újraelosztási rendszert illeti, a vakcinák egy részét úgy fogják elosztani, hogy az átoltottság mértékében csökkenjenek a június végére előre jelzett különbségek az egyes országok között (az átoltottság aránya 31 és 90 százalék között alakulna). A fennmaradó vakcinamennyiséget a népesség számához mérten fogják elosztani.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő elmondta:

Szlovákia nem bírálta nyilvánosan az elosztási rendszert, ehelyett megoldásjavaslatokkal állt elő, indítványozta például, hogy az átoltottság alsó határa legalább 50-52 százalék legyen. A végső kompromisszum ezen logika alapján született meg, eszerint a kedvezményezett országokban az átoltottság mértékének június végéig el kell érnie legalább a 45 százalékot.

„Méltányolni szeretném a portugál elnökség munkáját is, amely nagyon igyekezett még húsvét előtt tető alá hozni a megegyezést” – hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök. A beoltottak száma részben azért különbözik ennyire az egyes uniós tagállamokban, mert néhány ország, köztük Szlovákia is, leginkább az AstraZeneca szállítmányaiban bíztak, ezek beszállítása azonban a vártnál jóval lassabb.

Heger szerint Szlovákia az uniós tárgyalásokon a lehető legjobb eredményt érte el. Hozzátette: a további lépések már az új egészségügy-miniszter hatáskörébe tartoznak.

TASR