Júniusban rendezik meg az 52. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

2018. április 23. - 14:32 | Kultúra

A Csemadok Országos Tanácsa és zselízi helyi alapszervezete, Zselíz önkormányzata, valamint a zselízi Tiszta Forrás Alap együttműködésében kerül megrendezésre idén az 52. Országos Népművészeti Fesztivál a város parkjában június 8. és 10. között.

Júniusban rendezik meg az 52. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

A hagyományokra alapozva fogjuk idén is megrendezni az Országos Népművészeti Fesztivált (továbbiakban ONF), melynek mindenkori küldetése: a hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése, mely megmaradásunk záloga és szimbóluma. Képviselni és képviseltetni a hagyományos népművészetet, főleg a zenés és táncos formáit, a hagyományokat, játékokat, szokásokat, a szöveges folklórt, a kézművességet stb.

Mindezt figyelembe véve az ONF – mint Szlovákia legnagyobb nemzetiségi országos seregszemléje, kimagasló szakmai rendezvénye, alapító tagjaként bekerült a CIOFF-hoz beadott újrafelvételi kérelem Szlovák Nemzeti Szekciójába.

Ebben az évben az Európai Unió kiemelt figyelmet szentel a ránk hagyományozott kulturális javaknak. A kezdeményezés azt hivatott elősegíteni, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális hagyatékát. Célja emellett a közös európai térséghez való tartozás tudatának megerősítése. Az év mottója „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

2018-ban számos olyan kezdeményezésre és eseményre kerül sor Európa-szerte, amelyek révén a polgárok jobban megismerhetik és magukénak érezhetik kulturális örökségüket. Kulturális örökségünk meghatározó szerepet játszik identitástudatunkban és mindennapi életünkben. Jelen van Európa városaiban és falvaiban, természeti tájain és régészeti lelőhelyein, továbbá az irodalomban, a művészetekben és a bennünket körülvevő tárgyakban. Részét képezik a gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek és a filmek, amelyekben magunkra ismerünk. Épp ezért meg kell találnunk a hagyományőrzésen jócskán túlmutató, a mai valóságra is vonatkoztatható, differenciált, sokrétű tartalmat, megjeleníteni korszerű ábrázolási módjait és az ahhoz tartozó eszköztárat, hogy mindezeket továbbörökítve aztán lelkesítő példaként, szakmai útmutatásul szolgáljon az országban meglévő amatőr csoportok számára.
EYCH 2018

Csatlakoztunk az EU felhívásához, s pályázat alapján elnyertük a logó használatát:

A három nap műsorát igyekszünk úgy összeállítani, hogy abban mindenki megtalálja a kedvére valót. A résztvevők nemcsak hazai táncosok, zenészek, kézművesek, énekesek, mesterek stb. lesznek, de az anyaországiak is képviseltetik magukat. Meghívottaink közt szerepelnek a többségi nemzet nívós képviselői is.

Az elmúlt esztendőkben a fesztivál össz -művészetiségét is erősítettük, pl. színházi programokkal a falusi színjátszás támogatására, ezen keresztül a helyi aktivitás és közéleti érdeklődés fejlesztésére. A program helyszíneken a hazai művészvilág legjobbjai, új felfedezettjei léphettek fel, idén újításként ezt tréningekkel, drámafoglalkozásokkal bővítenénk. Idén is szereplési és bemutatkozási lehetőséget biztosítunk olyan szerepelni vágyó egyéni előadóknak, hangszeres együtteseknek és tánccsoportoknak, akik ilyen formán részvételükkel gazdagítják ezt a rangos országos rendezvényt és bemutatják tudásuk legjavát.

Juhász Eszter, a programtanács elnöke

Címkék: Zselíz, népművészet