Juraj Šeliga feljelenti a belügyminisztériumot

2020. február 26. - 16:24 | Belföld

Juraj Šeliga, a Za ľudí párt alelnöke feljelenti a belügyminisztériumot, mivel a tárca nem hajlandó információkkal szolgálni az átvilágításáról és megfigyeléséről.

Juraj Šeliga feljelenti a belügyminisztériumot
Juraj Šeliga - archív felvétel

„A rendőrség és a belügyminisztérium nem hajlandó elárulni, hogy miért világítottak át törvénytelen módon, és lehallgatnak-e vagy sem” - jelentette ki Šeliga, aki szerint hatósági visszaélés történt.

Šeliga elmondta, tavaly nyáron értesült arról, hogy többször lehallgatták és összegyűjtötték a rendőrségi adatbázisokból a vele kapcsolatos adatokat. Ezt követően tájékoztatást kért a minisztériumtól. „Azt válaszolták, hogy a rendőrség nem tájékoztathat engem az ügyben, de belső ellenőrzés indult, mert feltehetően törvénytelen módon világítottak át” – mondta Šeliga. Hozzátette, fokozatosan a tudomására jutott, hogy hétszer világították át, ebből kétszer törvénytelenül, értesülései szerint a Speciális Büntetőíróság a lehallgatására nem adott engedélyt.

A rendőrségi adatbázisok alapján több újságírót is átvilágítottak az elmúlt években, köztük a meggyilkolt Ján Kuciakot, de például Jaromír Čižnár főügyészt is.

(TASR)