A Juventus csatára gólörömével válaszolt a rasszista megnyilvánulásokra

Moise Kean, a olasz bajnoki listavezető Juventus labdarúgója elárulta: provokatív gólörömével akart válaszolni a Cagliari szurkolóinak folyamatos rasszista megnyilvánulásaira a kedd esti Serie A-találkozón.

A Juventus csatára gólörömével válaszolt a rasszista megnyilvánulásokra
Fotó: TASR/AP

A 19 éves olasz válogatott csatárt a szardíniai mérkőzésen a drukkerek szinte végig gúnyolták, majd a támadó a 84. percben lőtt gólját követően a hazai B-közép előtt állva, széttárt karokkal "ünnepelt".

A fiatal, színes bőrű játékos reakciója mellett több társa is kiállt, ugyanakkor Leanordo Bonucci, a Juventus első góljának szerzője úgy nyilatkozott, hogy szerinte hiba volt provokálni a szurkolókat, akik a meccs hátralévő részében még erőteljesebben huhogtak, amikor Keannél volt a labda.

"A legjobb válasz a rasszizmusra"

- írta szerdán Kean a közösségi oldalán saját képe alá. 

Blaise Matuidi, a Juventus világbajnok francia középpályása szintén kiposztolta Twitter-oldalán a széttárt karokkal álló Kean képét, és azt írta alá: "Fehér + Fekete. #Mondjnemetarasszizmusra" (#notoracism).

Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón ingerülten beszélt az esetről. Szerinte a problémát könnyű lenne megoldani, mivel minden stadion be van kamerázva. A szakember úgy látja, meg lehet találni azt, aki rasszista megnyilvánulásokat tesz, és az ilyen szurkolót ki kell tiltani a mérkőzésekről örökre.

Olaszországban hosszú ideje gondot okoz a szurkolók viselkedése. Az Internazionalénak a mostani szezonban két hazai összecsapását zárt kapuk mögött kellett játszania, mert a csapat szimpatizánsai majomhuhogással inzultálták a Napoli elleni mérkőzésen a dél-olasz gárda középhátvédjét, Kalidou Koulibalyt.

A FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) elnevezésű szervezet éppen a napokban adott ki nyilatkozatot a futballban megnyilvánuló rasszizmusról, melyet "olasz járványnak" nevezett, kiemelve, hogy egyre riasztóbb méreteket ölt a fajgyűlölet az olasz lelátókon.

A két klub hivatalos közleményt nem adott ki a keddi meccsről, de a Cagliari elnöke visszautasította a szurkolóit ért rasszista vádakat, szerinte a drukkereknek nem Kean bőrszínével, hanem a viselkedésével volt problémájuk.

(MTI)