Kábszerügy miatt vették őrizetbe Antonino Vadalát!

A rendőrség kedd hajnalban Nagymihályon (Michalovce) őrizetbe vette a Kelet-Szlovákiában vállalkozó Antonino Vadalát.

Kábszerügy miatt vették őrizetbe Antonino Vadalát!
Antonino Vadala (Fotó: Korzár/Judita Čermáková)

A letartóztatás oka, hogy a velencei bíróság európai elfogatóparancsot adott ki a Tőketerebesen (Trebišov) élő olasz maffiózó gengszter bűnöző férfi ellen.

"Az Antonino V.-re kiadott eruópai elfogatóparancsot Olaszországban, egy nemzetközi bűnszervezet által elkövetett kábítószeres bűncselekménnyel kapcsolatban adták ki"

- tájékoztatta a szlovák sajtót Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

A tervezett elfogást a rendőrség berkein belül titokban tartották, hogy nehogy kiszivárogjon az akció híre. A főügyészség közölte, hogy 48 órán belül kezdeményezni fogják a gyanúsított előzetes letartóztatását, hogy ne menekülhessen el az országból, és hogy ki lehessen őt adni az olasz hatóságoknak.

Vadala őrizetbe vétele egy nemzetközi akció eredménye, amelyet az olasz és a szlovák rendőrség, az olasz maffiaellenes ügynökség (DIA) velencei irodája, a szlovák főügyészség és az Eurojust igaszságszolgáltatási ügynökség közreműködésével hajtottak végre. A nagyszabású akció keretén belül 17 személyt vettek őrizetbe, közülük 11-en vizsgálati fogságba, hatan pedig házi őrizetbe kerültek.

Antonino Vadala Szlovákiában leginkább a mezőgazdaságban és az ingatlanpiacon üzletel, de nemrég indított be egy államilag támogatott naperőművet is.

Az Aktuality.sk három hete meggyilkolt oknyomozó újságírója, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen cikkében arról írt, hogy Antonino Vadala együttműködött a Ndrangheta nevű olasz bűnszervezettel, amikor egy konkurens bandatagot meggyilkoló maffiózónak segített az elrejtőzésben. 

Vadala korábban együtt élt Mária Troškovával (Robert Fico kormányfő asszisztense), és együtt vállalkozott Slavomír Jasaň-nyal, aki a kormány biztonsági tanácsát vezető Viliam Jasaň fia. A botrány kirobbanásakor Trošková és Jasaň mindketten lemondtak posztjukról.

(SME)