Káčer kérjen bocsánatot Magyarországtól! – a külügyminiszter kiverte a biztosítékot Matovičnál és Gyimesinél

2023. február 8. - 17:31 | Belföld

Felháborítónak tartják Rastislav Káčer kijelentését Igor Matovič és Gyimesi György képviselők (mindkettő OĽaNO), és azt követelik, hogy kérjen bocsánatot Magyarországtól. Szerintük ugyanis a külügyminiszter rémhíreket terjeszt, amikor azt álltja, hogy Magyarországnak területi követelései lehetnek Szlovákiával szemben.

Rastislav Káčer
Fotó: TASR

Sajtótájékoztatón követelte Igor Matovič és Gyimesi Gyögy (OĽaNO) Rastislav Káčer megbízott külügyminisztertől, hogy kérjen bocsánatot Magyarországtól a Markíza televízióban elhangzott szavai miatt. A külügyminiszter a Na telo plus című politikai vitaműsorban ugyanis kijelentette, hogy Magyarország területi igényekkel léphet fel Szlovákiával szemben, ha Putyin győz Ukrajnában.

„Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma a keleti határunkon állna, úgy gondolom, hogy sajnos már ma is ilyen követelésekkel szembesülnénk” – válaszolta Káčer arra a kérdésre, hogy eljuthat-e a magyarországi politika oda, hogy területi igényeket támaszt Szlovákiával szemben.

Gyimesi szerint Káčer ezzel Ján Slota szintjére süllyedt és rémhíreket terjeszt.

„Káčer a józan Slota” – utal Gyimesi arra, hogy az SNS korábbi elnöke általában részegen szokott olyan kijelentéseket tenni, hogy „tankokkal látogatna Budapestre”.

Igor Matovič szerint Káčernek vagy bizonyítékokkal is alá kellene támasztania szavait, vagy pedig bocsánatot kellene kérnie Magyarországtól. A volt kormányfő és pénzügyminiszter szerint ő ilyen híreket nem kapott Magyarország szándékairól, akkor sem, amikor az ország biztonsági tanácsát irányította miniszterelnökként.

A két képviselő szerint Káčer ezzel elővette a „magyar kártyát”, és éppen a kezdődő választási kampányban. „A miniszter ezzel ijesztget, gyűlöletet kelt a magyarok ellen” – jelentette ki Matovič. A volt kormányfő szerint, ha Káčer nem tudja bizonyítani álltásait, akkor Zuzana Čaputová államfőnek le kellene őt váltania posztjáról.

Rigó: a „magyar kártyát” nem Káčer vette elő

Rigó Konrád (Szövetség Híd Platform) szerint Gyimesi és Matovič kihasználja Káčer szerencsétlen kijelentését. „Magyar vagyok és Szlovákiában élek, Orbán Viktor bírálata nem zavar. Ami azonban zavar, hogyha valaki a Szlovákiában élő magyarok nevében háborodik fel” – jelentette ki a Szövetség politikusa. Szerinte is előkerült a „magyar kártya”, azonban nem Káčer, hanem Matovič és Gyimesi vette elő.

„A reakciójukkal Rastislav Káčer külügyminiszter szerencsétlen kijelentésére Igor Matovič és Gyimesi György, a szlovák populista politikai bulvár nagymesterei húzták elő és dobták be a politikai ringbe” – állítja Rigó.

Menczer Tamás: a szlovák külügyminiszter mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Káčer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Káčer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

"Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen" - írta az államtitkár a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Hozzátette: "Káčer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Káčer miniszter úrnak."

"A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Káčer" - szögezte le Menczer Tamás.

Rastislav Káčer a Markíza szlovák televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

A Paraméter kérte a külügyminiszter reakcióját is, amint választ kapunk, bővítjük hírünket.

- lpj -