Káčer nem akarja előre értékelni az új olasz kormányt

2022. szeptember 26. - 19:11 | Belföld

Rastislav Káčer külügyminiszter nem kívánja előre kommentálni az új olasz kormányt, pusztán egyes politikusainak választási kampánykijelentései alapján.

Káčer nem akarja előre értékelni az új olasz kormányt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Mint mondta, meg kell várni, pontosan milyen összetételű lesz az új kormány és mi szerepel majd a programjában – jelentette ki a külügyminiszter az olasz parlamenti választás eredményére reagálva, melyet a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt nyert.

„Abban biztosan nem lesz változás, hogy Olaszország kiemelkedő partnerünk marad az Európai Unióban, fontos államról van szó, amely megbízható NATO-szövetségesünk. A kormányalakításról tárgyaló politikusok közül senki sem kérdőjelezte meg ezeket a prioritásokat”

– szögezte le Káčer hétfői sajtótájékoztatóján.

A miniszter Magyarországgal kapcsolatban is nyilatkozott, melyet az uniós támogatások egy részének megvonása fenyeget a jogállamiság alapjainak megsértése és a korrupció elleni harc hiányosságai miatt. Káčernek meggyőződése, hogy Magyarországnak az Európai Bizottsággal együttműködve sikerül megoldást találnia a megfogalmazott hiányosságokra és nem kerül sor a neki szánt támogatások blokkolására.

TASR