Káčer: Nincs teljes egyetértés, de szomszédok vagyunk, közös a történelmi örökségünk és muszáj együttműködnünk

2022. december 6. - 19:37 | Belföld

Vannak olyan témák, amelyek megosztják a Visegrádi csoportot (V4). Az ukrajnai háború eredményezte ezt, melynek kapcsán nincs teljes egyetértés, de szomszédok vagyunk, közös a történelmi örökségünk és muszáj együttműködnünk – jelentette ki kedden Pozsonyban Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott cseh, magyar és lengyel kollégájával – tájékoztatott a TASR.

Káčer: Nincs teljes egyetértés, de szomszédok vagyunk, közös a történelmi örökségünk és muszáj együttműködnünk
TASR-felvétel

A miniszterek egybehangzóan megerősítették, van akarat a V4-es együttműködés folytatására és a rendszeres találkozókra, ugyanis tartós eredményeket jelent az államok számára a határon átnyúló és a kulturális kapcsolatok terén, az infrastruktúrában, a stratégiai kérdésekben és az energiabiztonságban, és mind a négy ország lakossága életkörülményeinek javításában.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter köszönetet mondott a partnereknek a magyar határ védelméhez nyújtott rendőrségi segítségérért. Szavai szerint Budapest a regionális együttműködés keretében a biztonságpolitikai és a gazdasági eredményeket tartja a legfontosabbnak.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország vár-e támogatást V4-es partnereitől a Budapestnek szánt uniós támogatások befagyasztása kérdésében, Szijjártó azt mondta, semmilyen elvárásai nincsenek Magyarországnak és tiszteletben tartja mindhárom kormány ezzel kapcsolatos álláspontját.

Káčer hangsúlyozta, az eltérő álláspontok ellenére az uniós tagállamok mindig konszenzusos megoldásra tudtak jutni. „Mindig megegyeztünk és remélem, hogy ez ezután is így lesz” – mondta a szlovák külügyminiszter.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter szerint van remény a megegyezésre és emlékeztetett, hogy Csehország az EU Tanácsának soros elnökeként is a kölcsönös megértést hangsúlyozza.

TASR