Kakizacskót kell vinnie annak, aki meg akarja mászni a világ legmagasabb csúcsát

2024. február 9. - 20:01 | Külföld

A nepáli hatóságok elrendelték, hogy a Mount Everest hegymászóinak ezentúl le kell hozniuk saját ürüléküket az alaptáborba, nem hagyhatják fent a hegyen - közölte pénteken Mingma Csiri serpa, a Pasang Lhamuról elnevezett, illetékes falusi közösség szóvivője.

 

Kakizacskót kell vinnie annak, aki meg akarja mászni a világ legmagasabb csúcsát
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Mint mondta, a tavasszal kezdődő idei főszezonban minden hegymászónak kötelező lesz megfelelő zsákot használnia a vécézéshez a hegyen. Hangsúlyozta, hogy az új rendszabállyal a természeti táj súlyos beszennyezését próbálják megelőzni. Másrészt ismételten felmerültek olyan aggályok, hogy a hegymászók szervezetébe közvetetten emberi ürülék kerülhet, amikor havat melegítenek ivóvíznek.

Az új rendszabály végrehajtásához a közösség egy ideiglenes irodát akar nyitni az Everest alaptáborában, ahol egyébként vannak vécék. Himlal Gautam helyi tisztségviselő, aki már saját maga is megmászta a csúcsot, elmondta, hogy a szabadban hagyott emberi ürülék mára nagy problémává vált.

Emellett többtonnányi hulladék - tönkrement sátrak, ruhák, csomagolóanyagok, vízforralók, italos és oxigénpalackok, sörösdobozok - van szétszórva a világ legmagasabb hegyén. A 8849 méter magas - tibetiül Csomolungmának nevezett - hegy kétes hírnevet szerzett mint a világ legmagasabban fekvő szemétdombja. A szegény himalájai állam hatóságai már régóta igyekeznek úrrá lenni a problémán, szemétszedő akciókkal. Néhány expedíciószervező cég már hosszabb ideje használ - önkéntes alapon - ürülékzsákot.

MTI