A kalauz kidobta a macskát a vonatról, amíg a gazdája aludt – az állat halálra fagyott a hidegben

2024. január 21. - 16:10 | Külföld

Közfelháborodást váltott ki Oroszországban egy vonatról a fagyos hidegbe kihajított és emiatt elpusztult macska esete.

A kalauz kidobta a macskát a vonatról, amíg a gazdája aludt – az állat halálra fagyott a hidegben
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az orosz állami vasúttársaság (RZsD) - a helyi sajtó beszámolója szerint - bocsánatot kért a történetek miatt.

A Twix nevű macska után hosszas keresés indult önkéntesek százaival, de a házikedvencet már csak holtan találták meg - mondta el gazdája a médiának.

Az ügy miatt felháborodott emberek petíciót indítottak a Change.org platformon, hogy a macskát vonatról lehajító kalauzt bocsássák el. Vasárnap délig több mint 280 ezer aláírást gyűlt össze.

Az RZsD közleménye szerint az érintett kalauz arra a hibás következtetésre jutott, hogy Twix egy kóbor macska, amely Kirov városában tett megálló során juthatott fel a szerelvényre. A vállalat hangsúlyozta, hogy sajnálja a történteket és változtatni fog az ilyen eseteket illető eljárásmódján. A jövőben a vonaton talált gazdátlan állatokat az állomások személyzetének fogják átadni, amelynek feladata lesz a gazdi felkutatása vagy az állat elhelyezése menhelyen.

Az RZsD beszámolója szerint a kalauz a Jekatyerinburgból Szentpétervárra tartó vonat utasait megkérdezte, ki a macska tulajdonosa, de senki sem jelentkezett, ezért az egyik fülke ablkából kihajította, feltételezve, hogy a tulajdonos a közeli állomáson keresi.

A valódi tulajdonos feltételezhetően éppen aludt a vonaton, és csak a Kirovból történt indulást követően tíz órával jelentette macskája eltűnését.

Twixet több napi keresés nyomán szombat reggel találták meg a hóban nagyjából egy kilométerre a kirovi pályaudvartól. Úgy tudni, hogy friss műtéten esett át, és a dermesztő hideget nem élte túl a hóban.

A vasúttársaság emlékeztetett mindenkit, hogy a háziállatokat csakis ketrecben lehet szállítani Oroszországban.


MTI

Címkék: macska, vonat, Oroszország