Kalavská: Arra, amit ígérünk, van pénz a költségvetésben

2018. október 9. - 10:57 | Belföld

Az Egészségügyi Minisztérium 2019-es költségvetési terve elegendő anyagi forrást különít el a nővérek és más egészségügyi szakalkalmazottak fizetésemelésére. Ezt Andrea Kalavská egészségügyi miniszter jelentette ki.

Kalavská: Arra, amit ígérünk, van pénz a költségvetésben
Fotó: TASR

„Tartjuk magunkat a számokhoz. A költségvetés elég arra, hogy betartsuk, amit ígérünk” – közölte a miniszter. Kalavská azt állítja, hogy nem állna elő olyan ígérettel, amilyet nem tud teljesíteni. Ezzel Marek Krajčí (OĽaNO) képviselő kijelentéseire reagált, melyek szerint az ígért költségvetés alacsonyabb lesz a szükségesnél. „Talán érdemes lenne megnézni a mi módszereinket, aztán Krajčí módszereit. Ha ezeket egymás mellé állítjuk, akkor világosan meg fogom tudni mondani, hogy hol történt hiba” – jelentette ki az egészségügyi tárca vezetője.

Krajčí elmondta, hogy a közigazgatás költségvetési terve szerint a minisztérium 140 millió euróval több pénzt fordít az egészségügyre, mint amennyit előreláthatólag az idei évben fog. „Az orvosi fizetések valorizációja, illetve a nővérek, a szülészasszisztensek és az egészségügyi szakszemélyzet 10 százalékos fizetésemelése 200 millió euróba fog kerülni. Az egészségügy további kiadásai jövőre legalább 100 millió euróval fognak emelkedni” – magyarázta. Ezért szerinte „nyilvánvaló, hogy a kormánynak legalább 160 millió euróval többet kellene az egészségügyre fordítania, mint amennyit javasol”.

A parlamenti képviselő ezért arra szólította fel Peter Kažimír pénzügyminisztert és Kalavská miniszter asszonyt, hogy értékeljék át a jövő évi költségvetési tervet.

„2019-ben, az előző évhez képest, 244 millió euróval nagyobb lesz az egészségügyre szánt költségvetés. Ez főleg a gazdaság területén megemelkedett béreknek és a csökkenő munkanélküliségnek köszönhető, amelynek következtében a gazdaságilag aktív személyek járulékaiból 488 millió euróval több pénz folyt be, mint tavaly” – közölte a TASR-rel Peter Goliaš, az INEKO gazdaságkutató intézet igazgatója.

Goliaš kifejtette: a járulékos források jelentős részét az egészségügyi személyzet fizetésemelésére fordítják. „Ez összesen 197 millió eurót jelent. Az orvosi és nővéri fizetések automatikus emelése mellett (96 millió euró) főleg a nővérek és más egészségügyi szakalkalmazottak rendkívüli, 10 százalékos fizetésemeléséről van szó (77 millió euró), ami jövő év január elsejétől lesz esedékes” – pontosított.

Ezenkívül azt is elmondta, hogy az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkáért járó bérpótlék összegét is emelni fogják, mégpedig 24 millió euróval. A kórházi épületek felújítására és a kórházak felszereltségének a javítására szánt kiadásokat 30 millió euróval emelik.

TASR