Kalavská elárulta, hogy nem csak a kórházreform miatt mondott le

2019. december 13. - 21:55 | Belföld

Andrea Kalavská távozó egészségügyi miniszter (Smer-SD) bevallotta, hogy nem csak a kórházreform elbukása miatt mondott le.

Kalavská elárulta, hogy nem csak a kórházreform miatt mondott le
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Ez arról is szólt, hogy valaki a szakértelem, a szakmai érvek fölé helyezte a politikát. Az embernek van egy ideája, az, hogy hisz a szakmájában, az érvekben. Azért vállaltam a miniszteri posztot, mert pozitív változásokat akartam az egészségügyben”

- jelentette ki pénteken a TASR-nek Kalavská.

„Mindenki tudja, miről szól a politika. Kemény harc, az embernek folyton érvelnie kell, másokat meggyőzni az igazáról. Én egy nagy, átfogó vízióval akartam előrukkolni, mert azt mindenki tudja, hogy aprócska, részleges változtatásokra már nincs időnk”

- folytatta a távozó miniszter.

A kórházreformot ilyen tervezetnek tartja, amely konszenzusos alapon jött létre, és meggyőződése, hogy színvonalas, szakmai érvekkel teljes mértékben alátámasztott az anyag. Éppen ezért rendkívül kellemetlenül érintette az, ami a reform körül zajlott.

„Már az a cirkusz is, ahogy a kormány éppen hogy csak jóváhagyta a reformtervezetet. És aztán jött a parlament. Visszavonták, aztán megint beterjesztették, aztán megint visszavonta a kormány. Már ez dehonesztáló és nagyon kulturálatlan volt”

- szögezte le Kalavská.

Hozzátette, egyesek meg sem hallgatták az érveit, pedig meggyőződése, hogy a tervezet szakmailag teljesen rendben volt.

„Hogy valaki csak úgy lesöpörte az asztalról, az nemcsak velem szemben volt tisztességtelen, hanem azokkal az emberekkel, szakmai társulásokkal, docensekkel, orvos professzorokkal, elemzőkkel szemben is, akik részt vettek a kidolgozásában. Itt nemcsak a kórházak besorolásáról volt szó, hanem a hosszan tartó kezelésről, az idősgondozásról, a kötelező oltásról és népegészségi kérdésekről”

- sorolta Kalavská. Hozzátette, 30 éve azért csörgették a kulcsokat az emberek, hogy a politika ne álljon többé a tudás és szakértelem fölött.

„És mi történt most? Három törvényt csak úgy lesöpörtek az asztalról, eltűntek a semmiben”

- zárta Kalavská.

TASR