Kalavská kiosztotta az egészségügyi miniszter díjait

2019. április 8. - 17:22 | Belföld

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter (a Smer-SD jelöltje) idén először adta át az egészségügyi miniszter díjait.

Kalavská elmondta, hogy a díj az ő ötlete volt, mert szerette volna kifejezni a tiszteletét és a háláját az orvosok, nővérek és egyéb egészségügyi dolgozók iránt.

„Gyakorló orvosként nap mint nap találkoztam olyan orvosokkal, nővérekkel és más egészségügyi dolgozókkal, akik a testüket és a lelküket beleadva dolgoztak azon, hogy megvédjék a legfontosabbat, amink van: az egészségünket" – mondta a beszédében Kalavská, aki szerint a díj egyfajta köszönet és tiszteletadás mindazoknak, akik a szlovák polgárok egészségével törődnek.

„Tudom, hogy a körülmények nem a legideálisabbak, de Önök mégis itt maradnak és harcolnak a jobb szlovákiai egészségügyért" – tette hozzá a miniszter.

Orvos kategóriában Andrej Klepanec, a Nagyszombati Kari Kórház radiológiai osztályának főorvosa, Daniel Pinďák, a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézet sebészeti onkológiai osztályának vezetője, valamint Ondrej Bobík, a tőketerebesi (Trebišov) kórház bőrgyógyásza kapott elismerést.


Fotók: TASR

Nővér kategóriában Renáta Pavlíková, a galántai kórház dolgozója volt az egyik díjazott, aki elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek, a nővérek munkája ugyanis szerinte háttérbe van szorítva. A másik díjazott Helena Závodská, az Érsekújvári Kari Kórház és Poliklinika műtőssegéde, a harmadik pedig Tereza Lengyelová, aki már több mint ötven éves gyakorlattal rendelkezik.

Az Egészségügyi Minisztérium egyéb egészségügyi dolgozó kategóriában is kiosztotta a díjakat. Az egyik díjazott Mária Knapková, a besztercebányai gyermekkórház újszülött-megfigyelő osztályának munkatársa volt. Rajta kívül Dana Kuricovát, a Zsolnai Kari Kórház és Poliklinika sürgősségi osztályának beteghordozóját és Emma Janíčkovát, a dénesdi (Dunajská Lužná) fizioterapeutát díjazták, aki már több mint negyven éve végzi a munkáját.

A jelölések Szlovákia számos kórházából érkeztek, több szakmai bizottságot és egészségügyi biztosítót megszólítottak. A szakmai zsűri az ülése után javasolta az egészségügyi miniszternek a győzteseket.

(TASR)