Kaliňák akkora csacsiságokat mond, hogy Grendel nem is érti, mire jó ez neki

2021. augusztus 18. - 09:45 | Belföld

Robert Kaliňák kedden arról beszélt, hogy szerinte Adrián Szabót, az általa és Denisa Saková által vezetett belügyminisztérium alá tartozó inspekció egykori vezetőjét kényszerítették a vallomásra. Grendel Gábor (OĽaNO) képviselő most reagált rá, és nem érti, mire jó az neki, hogy ilyen marhaságokat beszél.

Kaliňák akkora csacsiságokat mond, hogy Grendel nem is érti, mire jó ez neki
Robert Kaliňák és Grendel Gábor

A smeres exbelügyminiszter azt dobta fel, hogy Adrián Szabónak nem volt választása, ezért inkább azt vallotta, hogy kenőpénzt fogadott el. "Drága Adrián Szabó, kapsz húsz évet, 40 fokban fogsz csücsülni, vagy tegyél beismerő valomást és kijöhetsz" - idézte Kaliňák azt, amit szerinte valaki a gyanúsított Szabónk mondhatott.

"Azt még Kaliňák sem gondlhatja komolyan, hogy egy ártatlan ilyen módon hagyja magát rábeszélni, hogy bűnösnek kiáltsák ki, ahelyett, hogy az ártatlanságára derülne fény a bíróság előtt. Amit viszont még kevésbé értek. Miért kell olyasvalakinek, mint R. Kaliňák ilyen szemmel látható ostobasággal megvédenie Adrián Szabót?" - reagált közösségi oldalán Grendel.

Hozzátette, bármelyik miniszter alatt megtörténhet, hogy valamelyik beosztottja enged a kísértésnek. "Amennyiben drián Szabó a belügyi inspekció vezetőjeként kenőpénzt fogadott el, nem fogom ezzel akkori felettesét, Denisa Sakovát hibáztatni, aki őt odahelyezte. Ez meglehetősen övön aluli volna. Még ha legalább tudott volna róla, de erre semmi sem utal" - hangsúlyozta.

Adrián Szabó kedden vádalkut kötött az ügyésszel, ezt azonban még jóvá kell hagynia a bíróságnak. Szabó 2018 óta vezette a belügyminisztériumi felügyelőséget, aztán néhány hónappal ezelőtt korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe. Június közepén döntött úgy a Legfelsőbb Bíróság, hogy megsemmisíti a Specializált Büntetőbíróság június 5-én kelt határozatát, melynek értelmében Szabó szabadlábon védekezhetett volna. Két hónapot töltött a rácsok mögött, de most elismerte az ellene hozott vádakat.

Sajtóértesülések szerint ajándékot, konkrétan egy televíziót fogadott el Bernard Slobodníktól, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi részlegének korábbi vezetőjétől, aki a rendőrségen belül kialakult állítólagos bűnszervezet egyik tagja volt, de már együttműködik a hatóságokkal. A figyelmességért cserébe Szabó információkat szivárogtatott ki Slobodníknak arról, hogy a beosztottjai éppen mivel foglalkoznak. Így számolt be aztán Slobodníknak Ján Kuciak jogosulatlan átvilágításával vagy a Marian Kočner-féle Threemaával kapcsolatos vizsgálódásról.

(TASR/parameter)