Kaliňák alatt tűzforró lett a talaj, de tagad - az ellenzék hősnek tartja Špirkót

Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter elutasítja Vasiľ Špirko speciális ügyész vádjait. Utóbbi csütörtökön jelentette be, hogy feljelenti Kaliňákot és több magas rangú rendőrtisztet szabotázs miatt. A belügyminiszter ezt követő sajtótájékoztatóján abszurdnak nevezte Špirko vádjait, és visszautasította a megvesztegetésre, pénzmosásra és az ügyész lejáratására vonatkozó állításokat.

Kaliňák alatt tűzforró lett a talaj, de tagad - az ellenzék hősnek tartja Špirkót
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Kaliňák szerint Špirko többek között azzal vádolja őt és a társait, hogy 200 millió euró kenőpénzt nyertek hálózati komponensek fiktív beszállításán, ezt a pénzt a FoRest cégen keresztül mosták tisztára, ezután pedig a miniszter személyes bosszúja következett, melynek keretében büntetőeljárást indított Špirko ellen és megpróbálta lejáratni őt és a családját.

Kaliňák az üggyel kapcsolatban elmondta: nem tudja, hogyan lehet egy 16 millió eurós szerződésből 200 millió eurót ellopni. Hozzátette: ezt a 16 milliót is a Radičová-kormány idején fizették ki, de Kaliňák erősen kétli, hogy az akkori belügyminiszter, Daniel Lipšic valamilyen fiktív üzletet fedezett volna. A FoResttel kapcsolatban elmondta: a cégnek kizárólag éttermek működtetéséből származott bevétele, az ezen a cégen keresztül folytatott pénzmosás vádját elutasította.

A minszter hangsúlyozta: nem próbálta meg lejáratni Špirkót, és nem ő tett feljelentést ellene. Szerinte az ügyész szoros kapcsolatban áll az OĽaNO és az SaS vezetőivel. Hozzátette: furcsa, hogy Špirko bejelentése után az OĽaNO azonnal sajtótájékoztatót tartott.

Kapcsolódó cikk:

A speciális ügyész feljelentette Kaliňákot, mert szerinte Počiatekkel együtt százezres kenőpénzeket fogadtak el!

Vasiľ Špirko, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze a mai nappal nemzeti hőssé vált, aki rábizonyította Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszterre és Ján Počiatek volt pénzügyminiszterre, hogy több millió eurót nyertek az állami közbeszerzéseken – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Igor Matovič, az OĽaNO elnöke.

Matovič szerint Špirkót azért zaklatták, mert Kaliňák tudta, hogy ha ő felügyeli tovább a nyomozást, az egész banda börtönben végzi. Az ellenzéki politikus felszólította a tisztességes rendőröket és ügyészeket, hogy kövessék Špirko példáját.

„Gyertek és tanúskodjatok. A maffia kormányoz, és privatizálta az államot. Csatlakozzatok Špirkóhoz és összedönthetjük ezt a kártyavárt. Kicsúszott a kezeink közül az irányítás, és megengedtük, hogy a maffia beszivárogjon az államba” – jelentette ki Matovič.

Veronika Remišová (OĽaNO) Špirko bátorságát és helytállását emelte ki. Hozzátette: Kaliňák távozásának Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozása nélkül nincs semmi értelme.

Debnár Klára, a Híd párt szóvivője szerint Špirko vádjai rendkívül súlyosak.

„Ha Špirko úr arra gyanakszik, hogy akadályozták őt ügyészi munkája elvégzésében és szándékosan lejáratták, kötelessége feljelentést tenni, a bűnüldöző szerveknek pedig kötelességük felelősségteljesen kivizsgálni az ügyet, majd levonni a büntetőjogi következményeket” – áll a Híd állásfoglalásában.

Anton Hrnko, az SNS képviselője szerint Špirko szándékosan időzítette a sajtótájékoztatóját a pénteki tüntetéseket megelőző napra.

Vasiľ Špirko, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze csütörtökön bejelentette: feljelentést tesz Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter, valamint Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány, továbbá a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) elnöke és a Nemzeti Korrupcióellenes Egység igazgatója ellen szabotázs különösen súlyos bűncselekményének gyanúja miatt.

Elmondása szerint olyan információ jutott a birtokába, mely szerint Kaliňák közvetlenül utasította az alárendeltjeit arra, hogy diszkreditálják őt ügyészként akkor, amikor többek között a B. A. Haus-ügy kivizsgálását felügyelte. 

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány reakciójában elutasította, hogy Kaliňák vagy bárki utasította volna őt Špirko lejáratására. A lejáratásról szóló kijelentésektől elhatárolódott.

(TASR)